Διαδρομή πλοήγησης

Διαδώστε το 
	Μοιραστείτε το στο Facebook
 
	Μιλήστε γι` αυτό μέσω Twitter
 
	Διαδώστε το στο google+
 
	Μοιραστείτε το στο linkedIn

Συχνές ερωτήσεις - Σπουδαστές


Δικαιώματα, όροι και διατυπώσεις

 • Αν μεταβώ σε άλλη χώρα της ΕΕ για έναν χρόνο ως φοιτητής με ανταλλαγή Erasmus και εφόσον δεν εργάζομαι, ούτε έχω κάποιο άλλο εισόδημα, πώς μπορώ να αποδείξω ότι έχω επαρκείς πόρους για όλο το χρόνο;

  Μπορεί να σας συντηρούν οι γονείς ή ο νόμιμος κηδεμόνας σας, στέλνοντάς σας για παράδειγμα χρήματα κάθε μήνα στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

 • Για να παρακολουθήσω μαθήματα γλώσσας σε άλλη χώρα της ΕΕ, πρέπει να έχω εγγραφεί στον δήμο;

  Εξαρτάται από το διάστημα της διαμονής σας στη χώρα: αν είναι μικρότερο από τρεις μήνες δεν χρειάζεται να εγγραφείτε, ενδέχεται όμως να σας ζητηθεί να δηλώσετε την παρουσία σας στις αρχές.

  Αν μείνετε περισσότερο, θα χρειαστεί να εγγραφείτε στις αρμόδιες αρχές της χώρας.

 • Τι θα συμβεί αν δεν δηλώσω την παρουσία μου σε χώρα όπου αυτό είναι υποχρεωτικό; Θα απελαθώ;

  ΟΧΙ - Δεν είναι δυνατό να απελαθείτε αλλά, ανάλογα με τη νομοθεσία της χώρας, ίσως κληθείτε να πληρώσετε (αναλογικό) πρόστιμο.

Μέλη της οικογένειας, πολίτες της ΕΕ

 • Eίμαι Βέλγος υπήκοος και πρόκειται να μετακομίσω στη Σουηδία μαζί με τον σύζυγό μου του ιδίου φύλου. Πώς θα τον μεταχειριστούν οι σουηδικές αρχές;

  Οι σουηδικές αρχές θα τον αντιμετωπίσουν όπως και κάθε άλλο σύζυγο, καθώς η Σουηδία αναγνωρίζει τους γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου.

  Ωστόσο, όλες οι χώρες της ΕΕ δεν μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο τους συζύγους / δηλωμένους συντρόφους του ιδίου φύλου. Σε ορισμένες χώρες, το δικαίωμα διαμονής δεν τους παρέχεται αυτόματα και οι εθνικές αρχές εξετάζουν κάθε περίπτωση χωριστά.

 • Είμαι εσθονός υπήκοος και κάνω διδακτορικό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εσθονοί γονείς μου εξαρτώνται οικονομικά από μένα και θα ήθελαν να μείνουν μαζί μου στο Λονδίνο για όσο διαρκούν οι σπουδές μου. Ως μέλη οικογένειας υπηκόου της ΕΕ, δικαιούνται αυτόματα πιστοποιητικό διαμονής;

  ΟΧΙ - Η υπηκοότητά σας θα ενισχύσει ενδεχομένως την αίτησή τους, αλλά δεν τους παρέχει αυτόματα κανένα δικαίωμα. Αν οι βρετανικές αρχές απορρίψουν την αίτηση των γονέων σας, πρέπει να τους αποστείλουν γραπτή την απόφασή τους στην οποία επίσης θα πρέπει να αναφέρουν τους λόγους απόρριψης της αίτησης και τις επιπτώσεις για τους γονείς σας.

 • Είμαι ουγγαρέζα υπήκοος και πριν από έξι χρόνια μετακόμισα στην Αυστρία για να μείνω με τον ούγγρο σύζυγό μου ο οποίος σπούδαζε εκεί. Πριν από δύο μήνες ο σύζυγός μου πέθανε. Σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, για να μπορώ να αποκτήσω το καθεστώς μόνιμης διαμονής θα πρέπει να αποδείξω ότι έχω επαρκείς πόρους διαβίωσης (τους οποίους όμως δεν έχω γιατί ζούσαμε από τις αποταμιεύσεις του συζύγου μου). Είναι σωστό αυτό;

  ΟΧΙ - Μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε στην Αυστρία δεδομένου ότι κατοικούσατε εκεί νόμιμα επί πέντε χρόνια. Το δικαίωμά σας να αποκτήσετε το καθεστώς μόνιμης διαμονής δεν εξαρτάται πλέον από την προϋπόθεση των επαρκών πόρων.

Μέλη της οικογένειας, πολίτες χωρών εκτός ΕΕ

 • Είμαι Γιαπωνέζα και ζω στη Σουηδία σε καθεστώς καταχωρισμένης συμβίωσης με τον σουηδό σύντροφό μου, καθώς και με τον 23χρονο γιο μου από προηγούμενο γάμο. Ο σύντροφός μου αποφάσισε να κάνει μάστερ στην Ισλανδία και θα ήθελα να τον συνοδεύσω εκεί, μαζί με τον γιο μου. Ο γιός μου έχει ιαπωνική υπηκοότητα, είναι φοιτητής και εξαρτάται οικονομικά από εμάς. Θα μπορέσει να λάβει κάρτα διαμονής στην Ισλανδία;

  ΝΑΙ - (ως τέκνο συντρόφου υπηκόου της ΕΕ) επειδή είναι φοιτητής και εξαρτάται οικονομικά από εσάς, ακόμη κι αν είναι πάνω από 21 ετών.

 • Είμαι Ρουμάνος και σπουδάζω στη Νορβηγία για ένα χρόνο. Οι γονείς μου (υπήκοοι Μολδαβίας) θα ήθελαν να έλθουν να ζήσουν μαζί μου για όσο διαρκούν οι σπουδές μου. Ως γονείς υπηκόου της ΕΕ, έχουν αυτόματο δικαίωμα διαμονής στη Νορβηγία;

  ΟΧΙ - Ωστόσο, μπορoύν να υποβάλουν στις νορβηγικές αρχές αίτηση η οποία θα εξεταστεί αφού ληφθεί υπόψη η προσωπική τους κατάσταση. Αν οι νορβηγικές αρχές απορρίψουν την αίτηση, θα πρέπει να αιτιολογήσουν την απόφασή τους μετά από διεξοδική έρευνα όσον αφορά την προσωπική σας κατάσταση.

 • Πρόκειται να μείνω για έναν μήνα στην Ολλανδία προκειμένου να παρακολουθήσω μαθήματα γλώσσας. Η ομόφυλη σύζυγός μου, που δεν είναι υπήκοος ΕΕ και με την οποία παντρευτήκαμε στο Βέλγιο, θα έλθει μαζί μου. Πρέπει να προβεί σε κάποιες διατυπώσεις;

  OXI – Οι ολλανδικές αρχές θα την αντιμετωπίσουν όπως και κάθε άλλον σύζυγο.

  Για διαμονή μικρότερη των τριών μηνών, χρειάζεται απλώς ένα ισχύον διαβατήριο (ενδέχεται να χρειαστεί και βίζα, ανάλογα με την υπηκοότητά της).

  Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να δηλώσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ θα πρέπει να έχει πάντα μαζί της το διαβατήριό της.

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Δεν βρήκατε τις πληροφορίες που ζητάτε; Έχετε κάποιο πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε;

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης

Προβλήματα με δημόσιες αρχές