Drepturi de ședere pentru lucrători

Aveți dreptul de a locui în țara din UE în care munciți ca angajat, ca persoană care desfășoară activități independente sau ca lucrător detașat.

Dacă vă pierdeți locul de muncă

Dacă vă pierdeți locul de muncă pe durata șederii în altă țară, puteți rămâne în continuare acolo, dacă:

  • vă aflați temporar în incapacitate de muncă din cauza unei boli sau a unui accident
  • v-ați înregistrat ca șomer involuntar pe lângă agenția de ocupare a forței de muncă. Dacă ați fost angajat mai puțin de 1 an înainte de a vă pierde locul de muncă, vă mențineți dreptul de a fi tratat ca și cetățenii țării respective pe o perioadă limitată de cel puțin 6 luni.
  • urmați un program de formare profesională. Dacă nu sunteți în șomaj involuntar, formarea trebuie să aibă legătură cu locul de muncă ocupat anterior.

Semnalarea prezenței și înregistrarea reședinței

În unele țări din UE, trebuie să vă semnalați prezența pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, ați putea fi sancționat, eventual, cu o amendă.

Ca angajat în țara gazdă, ar trebui să vă înregistrați reședința pe lângă autoritatea relevantă (de obicei primăria sau secția locală de poliție) după primele 3 luni. Când vă înregistrați, obțineți un certificat de înregistrare. Acesta vă confirmă dreptul de a locui în țara gazdă.

Veți avea nevoie de:

  • o carte de identitate valabilă sau un pașaport valabil
  • adeverință de salariat sau confirmare de încadrare în muncă din partea angajatorului
  • dovada că sunteți lucrător independent, dacă este cazul

Acestea sunt singurele documente pe care trebuie să le furnizați.

Reședința permanentă

Dacă ați locuit legal în altă țară din UE timp de 5 ani, continuu, îndeplinind condițiile de ședere, primiți automat dreptul de ședere permanentă. Aceasta înseamnă că puteți sta în țara respectivă cât timp doriți.

Continuitatea șederii nu este afectată de:

  • absențe temporare (mai puțin de 6 luni pe an)
  • absențe mai mari justificate (de exemplu, efectuarea serviciului militar obligatoriu)
  • o absență de 12 luni consecutive justificată de motive importante, cum ar fi sarcina și nașterea, o boală gravă, muncă, formare profesională sau detașarea în altă țară.

Vă puteți pierde dreptul de ședere permanentă dacă locuiți în afara țării pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi.

Dreptul de ședere permanentă înainte de împlinirea celor 5 ani

Puteți obține dreptul de ședere permanentă în mai puțin de 5 ani dacă vă aflați într-una din următoarele situații:

  • vă pensionați, dar ați lucrat în țara respectivă în ultimul an sau ați locuit acolo timp de 3 ani neîntrerupți
  • nu mai lucrați pentru că sunteți în incapacitate de muncă, dar ați locuit în țara respectivă timp de 2 ani neîntrerupți
  • nu mai lucrați pentru că sunteți în incapacitate de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. În acest caz aveți dreptul de a rămâne, indiferent de durata perioadei în care ați locuit în această țară înainte de accident sau de îmbolnăvire.
  • începeți să munciți în altă țară ca lucrător transfrontalier (ceea ce înseamnă că trebuie să reveniți la locul de reședință cel puțin o dată pe săptămână), dar înainte de aceasta ați lucrat în țara în care doriți să obțineți dreptul de ședere permanentă timp de 3 ani neîntrerupți.

Avertisment

Informații despre drepturile de ședere pentru cetățenii din afara UE care nu au rude provenind din UE en es fr pt .

Mi se poate cere să părăsesc țara sau pot fi expulzat?

Puteți locui în altă țară din UE atâta timp cât îndepliniți condițiile de ședere. În caz contrar, autoritățile naționale vă pot cere să părăsiți țara.

În cazuri excepționale, puteți fi expulzat din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 04/08/2023
Partajați această pagină