Drepturi de ședere pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă

În calitate de cetățean european, aveți dreptul de a vă căuta un loc de muncă în altă țară din UE.

Dacă ați fost angajat în altă țară din UE și v-ați pierdut locul de muncă sau dacă sunteți lucrător independent și nu mai aveți contracte, vă puteți păstra dreptul de a rămâne în țara respectivă, în anumite condiții.

Alegeți o situație

În primele 6 luni

Semnalarea prezenței

Persoanele care își caută un loc de muncă nu sunt nevoite să se înscrie în registrul populației în primele 6 luni de ședere.

Însă, în unele țări din UE, trebuie să vă semnalați prezența pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii. De cele mai multe ori, este vorba despre primărie sau poliție.

Înregistrarea pe lângă serviciile de ocupare a forței de muncă

Dacă primiți prestații de șomaj din țara de origine, trebuie să vă înregistrați pe lângă oficiul de ocupare a forței de muncă din țara gazdă. În acest caz, dumneavoastră și membrii familiei beneficiați în continuare de sistemul de securitate socială din țara de origine, de exemplu în ceea ce privește costul serviciilor medicale.

Chiar și în cazul în care nu primiți prestații de șomaj din țara de origine, s-ar putea să rămâneți în continuare beneficiar al sistemului său de securitate socială: consultați autoritatea competentă din țara de origine.

Dacă rămâneți asigurat în sistemul de sănătate al țării de origine pe durata șederii în străinătate, procedurile legate de asistența medicală s-ar putea simplifica dacă dețineți cardul european de asigurări sociale de sănătate Deschideți ca link extern (CEASS).

Exemplu

Nu este nevoie să vă înregistrați reședința imediat

Marta a plecat din Portugalia și stă timp de 4 luni în Spania, unde încearcă să-și găsească un loc de muncă. În prezent, ea locuiește în casa unei prietene. Poliția spaniolă i-a solicitat să-și înregistreze schimbarea de domiciliu la primărie și să dovedească faptul că are suficiente resurse pentru a se putea întreține pe durata șederii în Spania.

Ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, Marta are însă dreptul de a sta în Spania timp de 6 luni, fără să-și declare schimbarea de domiciliu. Ea nu trebuie decât să prezinte o dovadă a faptului că face eforturi reale pentru a-și găsi o slujbă. Autoritățile spaniole nu au dreptul să-i ceară să demonstreze că are mijloacele financiare necesare pentru a trăi acolo.

După 6 luni

Determinarea dreptului de a rămâne în țara gazdă

Dacă nu v-ați găsit un loc de muncă în primele 6 luni de ședere, autoritățile naționale vor analiza situația dumneavoastră pentru a determina dacă puteți rămâne în țara gazdă. Pentru aceasta, vă vor solicita să dovediți că:

  • depuneți eforturi reale pentru a vă găsi un loc de muncă și
  • aveți șanse să obțineți unul

Păstrați întotdeauna copii ale cererilor de angajare pe care le-ați trimis și ale răspunsurilor și invitațiilor la interviu pe care le-ați primit de la potențialii angajatori etc.

Nu sunteți obligat să vă înregistrați la oficiul de ocupare a forței de muncă din noua dumneavoastră țară decât dacă primiți indemnizație de șomaj din țara de origine. Însă, dacă faceți acest lucru, înregistrarea ar putea constitui o dovadă a faptului că faceți eforturi reale pentru a vă găsi o slujbă.

Mi se poate cere să părăsesc țara sau pot fi expulzat?

Autoritățile vă pot cere să părăsiți țara gazdă în cazul în care nu puteți dovedi că aveți șanse reale de a vă găsi un loc de muncă acolo.

În cazuri excepționale, țara gazdă vă poate expulza pe motive de politică publică, securitate publică sau sănătate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Egalitatea de șanse

Ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în altă țară din UE, trebuie să fiți tratat la fel ca și cetățenii țării gazdă în ceea ce privește:

  • accesul la piața muncii
  • sprijinul oferit de oficiile de ocupare a forței de muncă pentru găsirea unei slujbe.

Totuși, țara gazdă ar putea să nu vă acorde anumite forme de sprijin financiar pentru a vă ajuta să găsiți un loc de muncă (de exemplu, credite cu dobândă redusă pentru șomerii care doresc să urmeze cursuri de formare) decât după ce ați stabilit o legătură reală cu piața națională a muncii. Faptul că ați petrecut o perioadă rezonabilă de timp în țara respectivă, căutându-vă un loc de muncă, poate constitui o astfel de legătură.

Atenție! Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în altă țară nu au dreptul la prestații de tip necontributiv pe perioada șederii în țara gazdă.

Dacă ați fost angajat în altă țară din UE și v-ați pierdut locul de muncă sau dacă sunteți lucrător independent și nu mai aveți contracte, vă puteți păstra dreptul de a rămâne în țara respectivă, în anumite condiții.

Cât timp mai puteți rămâne depinde de durata perioadei în care ați lucrat în țara gazdă și de tipul de contract pe care l-ați avut înainte de a vă pierde locul de muncă.

Dacă sunteți în incapacitate temporară de muncă pe motiv de boală sau accident, puteți rămâne în țara gazdă atâta timp cât durează boala și vă împiedică să lucrați.

Egalitatea de tratament

În perioada în care rămâneți în țara gazdă după ce v-ați pierdut locul de muncă, aveți aceleași drepturi ca și cetățenii țării respective, în ceea ce privește:

  • prestațiile sociale (inclusiv indemnizația de șomaj)
  • accesul la locuri de muncă
  • asistența din partea oficiilor de ocupare a forței de muncă

Mi se poate cere să părăsesc țara sau pot fi expulzat?

În cazuri excepționale, țara gazdă vă poate expulza pe motive de politică publică, securitate publică sau sănătate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă. Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Aflați ce drepturi de ședere aveți în funcție de situația dumneavoastră:

Dacă ați lucrat în baza unui contract de muncă permanent sau a unui contract pe perioadă determinată cu durata mai mică de 1 an, dar v-ați pierdut locul de muncă înainte de încheierea perioadei de 1 an, mai puteți rămâne în țara gazdă cel puțin 6 luni, cu condiția să vă căutați un loc de muncă.

Perioada de 6 luni începe din ziua desfacerii contractului de muncă.

În acest caz, sunteți obligat să vă înscrieți ca șomer involuntar pe lângă oficiul de ocupare a forței de muncă și să vă căutați o altă slujbă.

Exemplu

Puteți rămâne în străinătate chiar dacă vă pierdeți locul de muncă

Sabrina este din Germania și a plecat în Grecia să lucreze la un hotel. Ea avea un contract de muncă pe 9 luni, însă angajatorul a concediat-o după doar 4 luni. După ce s-a înscris ca șomer involuntar la oficiul grec de ocupare a forței de muncă, Sabrina a primit permisiunea de a mai rămâne în Grecia 6 luni, timp în care a putut să-și caute un nou loc de muncă.

Dacă v-ați pierdut slujba după ce ați lucrat în țara gazdă mai mult de 1 an, aveți dreptul de a rămâne în continuare acolo, cu condiția să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă și să îndepliniți condițiile care vă conferă acest statut.

Pentru a vă păstra dreptul de a rămâne în țara gazdă după ce v-ați pierdut slujba (ca angajat) sau ați rămas fără contracte (ca lucrător independent), trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă oficiul competent din țara gazdă.

Puteți rămâne acolo atâta timp cât sunteți înregistrat ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă și îndepliniți condițiile care vă conferă acest statut.

Dacă ați devenit șomer în mod involuntar și ați început un curs de formare profesională, puteți rămâne în țara gazdă pe toată durata cursului.

Dacă ați devenit șomer în mod voluntar și ați început un curs de formare profesională, puteți rămâne în țara gazdă pe toată durata cursului, atâta timp cât cursul are legătură cu ultimul loc de muncă.

Dacă acest curs nu are legătură cu ultimul loc de muncă, puteți rămâne în țara gazdă în aceleași condiții ca și studenții.

Aflați mai multe despre drepturile și condițiile aplicabile studenților.

Pentru a vă păstra dreptul de a rămâne în țara gazdă pe toată durata cursului de formare profesională, trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă oficiul competent din țara gazdă. Acest lucru este valabil și dacă ați rămas șomer în mod voluntar.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 04/12/2023
Partajați această pagină