Cale de navigare

Actualizare : 20/08/2015

living-abroad

Drepturile de ședere ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate

M-am mutat în altă țară și îmi caut un prim loc de muncă.

În calitate de cetăţean al UE, aveţi dreptul de a vă căuta un loc de muncă în altă ţară europeană.

În primele 6 luni

Dacă nu rămâneți în țara din UE în care vă căutați un loc de muncă pentru mai mult de 6 luni, nu aveți nevoie decât de o carte de identitate sau un pașaport valabil.

Persoanele care își caută un loc de muncă nu sunt nevoite să se înscrie în registrul de populație în primele 6 luni de ședere. În unele ţări din UE, trebuie totuși să vă semnalați prezenţa pe lângă autoritățile relevante (în general, poliţia sau primăria) într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii.

În cele mai multe ţări, trebuie să aveţi permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau paşaportul.

Dacă vă uitaţi documentele de identitate acasă, aţi putea fi amendat sau reţinut temporar, dar nu puteţi fi expulzat doar din acest motiv.

Verificați dacă în țara-gazdă trebuie să aveți întotdeauna la dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul:

Alegeţi ţara

Alegeţi ţara

Drepturi comune, aplicabile în toate ţările UE


* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Dacă primiți prestații de șomaj de la țara de origine, trebuie să vă înregistrați la oficiul de ocupare a forței de muncă din țara gazdă. În acest caz, dumneavoastră și membrii familiei dvs. beneficiaţi în continuare de sistemul de securitate socială din ţara de origine, inclusiv în ceea ce privește costul serviciilor medicale.

Cetățenii anumitor țări beneficiază în continuare de sistemul de securitate socială din ţara de origine chiar dacă nu primesc șomaj. Pentru a afla dacă este și cazul dumneavoastră, consultați autoritățile din țara de origine. Atâta timp cât asigurarea dvs. de sănătate este valabilă pe durata șederii în străinătate, vă recomandăm să folosiți cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Acesta ușurează procedurile administrative.

Caz real

În primele 6 luni în care vă căutați un loc de muncă într-o altă țară din UE, autoritățile nu ar trebui să vă ceară să vă înregistrați schimbarea de reședință.

Marta a plecat din Portugalia și stă de 4 luni la o prietenă în Spania, unde încearcă să-și găsească un loc de muncă. Poliția spaniolă i-a solicitat să-și înregistreze schimbarea de domiciliu la primărie și să dovedească faptul că are suficiente resurse pentru a se poate întreține pe durata șederii în Spania.

Întrucât se află în căutarea unui loc de muncă, Marta are însă dreptul de a sta în Spania timp de 6 luni, fără să-și declare schimbarea de domiciliu. Ea nu trebuie decât să prezinte o dovadă a faptului că face eforturi reale pentru a-și găsi o slujbă. Autoritățile spaniole nu au dreptul să-i ceară să demonstreze că are mijloacele financiare necesare pentru a trăi acolo.

După 6 luni

Determinarea dreptului dvs. de a rămâne în țara gazdă

Dacă nu v-ați găsit un loc de muncă în termen de 6 luni, autoritățile naționale vor analiza situația dvs. pentru a determina dacă puteți rămâne în țara gazdă.

Pentru aceasta, vă vor solicita să dovediți că:

 • depuneți eforturi reale pentru a vă găsi un loc de muncă și
 • aveți șanse reale de a obține un loc de muncă.

Păstrați întotdeauna copii după scrisorile de intenție pe care le-ați trimis, răspunsurile și invitațiile pe care le-ați primit de la potențialii angajatori etc.

Nu sunteți obligat să vă înregistrați la oficiul de ocupare a forței de muncă din țara gazdă decât dacă v-ați transferat prestațiile de șomaj din țara de origine. În schimb, o astfel de înregistrare v-ar putea servi drept dovadă a faptului că faceți eforturi reale pentru a găsi un loc de muncă.

Cererea de părăsire a teritoriului ţării / Expulzarea

În cazuri excepționale, puteți fi expulzat pe motive de politică publică, securitate publică sau sănătate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate şi informaţii privind căile de atac şi data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Egalitate de tratament

Ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în altă ţară din UE, trebuie să fiţi tratat la fel ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte:

 • accesul la piaţa muncii
 • sprijinul oferit de oficiile de ocupare a forţei de muncă pentru a vă găsi o slujbă

Totuşi, noua ţară ar putea să vă acorde anumite forme de sprijin financiar pentru a vă ajuta să găsiţi un loc de muncă (de exemplu, credite cu dobândă redusă pentru şomerii care doresc să urmeze cursuri de formare) doar după ce aţi stabilit o legătură reală cu piaţa naţională a muncii. Faptul că aţi petrecut o perioadă rezonabilă de timp în ţara respectivă, căutându-vă un loc de muncă, poate constitui o astfel de legătură.

Atenție! Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în altă țară nu au dreptul la prestații de tip necontributiv pe perioada șederii în țara gazdă.

Mi-am pierdut locul de muncă, dar aș vrea să rămân în țara gazdă.

Sunteți lucrător independent în altă țară din UE și nu mai aveți contracte? Erați angajat, dar v-ați pierdut locul de muncă? Dacă îndepliniți anumite condiții, s-ar putea să aveți totuși dreptul să rămâneți în țara respectivă.

Cât timp mai puteți rămâne depinde de durata perioadei în care ați lucrat în țara gazdă și de tipul de contract pe care l-ați avut înainte de a vă pierde locul de muncă.

Dacă sunteți în incapacitate temporară de muncă pe motiv de boală sau accident, puteți rămâne în țara gazdă pe toată durata bolii sau a recuperării.

Dacă ați lucrat mai puțin de un an

Dacă ați lucrat în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau a unui contract cu durata de un an, dar ați pierdut locul de muncă înainte de împlinirea acestui termen, puteți rămâne în țara gazdă cel puțin 6 luni, cu condiția să vă căutați un loc de muncă. Perioada de 6 luni începe din ziua desfacerii contractului de muncă.

În acest caz, sunteți obligat să vă înscrieți ca șomer involuntar în registrele a forței de muncă și să căutați o altă slujbă.

Caz real

V-ați pierdut locul de muncă în țara gazdă? Nu sunteți obligat să părăsiți țara.

Sabrina este cetățean german și se angajase într-un mic hotel din Grecia, cu un contract pe 9 luni, însă angajatorul i-a desfăcut contractul de muncă după doar 4 luni. După ce s-a înscris în registrul oficiului grec de ocupare a forței de muncă, a primit permisiunea de a mai rămâne în Grecia 6 luni, timp în care să-și caute un nou loc de muncă.

Dacă ați lucrat mai mult de un an

Dacă v-ați pierdut slujba după mai mult de un an, puteți rămâne în țara gazdă, cu condiția să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă și să îndepliniți condițiile în care puteți fi considerat persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.

Pentru a vă păstra dreptul de a rămâne în țara gazdă după ce v-ați pierdut locul de muncă (ca angajat)/ ați rămas fără contracte (ca lucrător independent), trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la oficiul pentru ocuparea forței de muncă din acea țară.

Puteți rămâne acolo atâta timp cât sunteți ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă și îndepliniți condițiile în care puteți fi considerat persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.

Dacă urmați cursuri de formare profesională

Dacă ați devenit șomer în mod involuntar și ați început un curs de formare profesională, puteți rămâne în țara gazdă pe toată durata cursului.

Dacă ați devenit șomer în mod voluntar și ați început un curs de formare profesională, puteți rămâne în țara gazdă pe toată durata cursului, atâta timp cât cursul are legătură cu ultimul loc de muncă.

Dacă acest curs nu are legătură cu ultimul loc de muncă, puteți rămâne în țara gazdă în aceleași condiții ca și studenții.

Citiți secțiunea privind drepturile și condițiile aplicabile studenților.

Pentru a vă păstra dreptul de a rămâne în țara gazdă pe toată durata cursului, va trebui să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă a forței de muncă din acea țară. Acest lucru este valabil și dacă ați rămas șomer în mod voluntar.

Egalitate de tratament

Pe perioada în care puteți rămâne în țara gazdă după ce ați rămas șomer în mod involuntar (a se vedea mai sus), aveți aceleași drepturi ca și cetățenii țării respective (ex. prestații sociale, accesul la piața muncii, plată, sprijin pentru facilitarea reintegrării pe piața muncii etc.).

Cererea de părăsire a teritoriului ţării / Expulzarea

În cazuri excepționale, autoritățile pot decide să vă expulzeze, pe motive de politică, de securitate sau de sănătate publică, dar numai dacă pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Autoritățile vă pot cere să părăsiți țara și dacă nu puteți dovedi că aveți șanse reale de a găsi un loc de muncă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate şi informaţii privind căile de atac şi data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere

  În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Norvegia și Liechtenstein

  Retour au texte en cours.

  În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Norvegia și Liechtenstein

  Retour au texte en cours.

  În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Norvegia și Liechtenstein

  Retour au texte en cours.