Sökväg

Uppdaterat : 23/06/2015

Vanliga frågor - Uppehållsrätt när du söker jobb utomlands

 • Jag är tjeck och vill åka till Österrike och söka jobb där. Hur länge får jag stanna?

  Som arbetssökande utan jobb får du stanna i Österrike i minst sex månader.
  Du kan få stanna längre, även utan inkomster eller arbetslöshetsförmåner från ditt hemland, om du kan visa att du faktiskt söker jobb och har en realistisk chans att få ett. Du kan styrka detta till exempel med jobbansökningar, kallelser till intervjuer eller andra positiva reaktioner på dina ansökningar. 

 • Jag kommer från Irland och har flyttat till Nederländerna för att söka jobb. Efter tre månader i Amsterdam sa myndigheterna att jag måste skriva mig där. Men eftersom jag söker jobb behöver jag väl inte det? Jag har fyra jobbintervjuer inplanerade och vet inte om jag kommer att stanna om jag inte hittar ett jobb inom två månader.

  JA – du har rätt. Om du söker jobb kan du stanna i landet upp till sex månader utan att behöva skriva dig där.

 • Jag är från Polen och har blivit uppsagd från mitt jobb i Spanien. Kan jag bli utvisad från landet?

  NEJ – Inte så länge som du är anmäld som ofrivilligt arbetslös hos arbetsförmedlingen eller går en yrkesutbildning. Då betraktas du fortfarande som arbetstagare i åtminstone sex månader om du hade arbetat kortare tid än ett år. Samma sak gäller om du tillfälligt inte kan arbeta på grund av sjukdom eller efter en olycka.

  I samtliga fall behåller du din uppehållsrätt om du har tillräckligt med pengar och en heltäckande sjukförsäkring eller om du har bott i landet i över fem år (permanent uppehållsrätt).

 • Jag är från Spanien och jobbade som kock i Österrike när jag blev arbetslös. Jag har nu fått problem med en axel som gör att jag inte kan jobba. Min läkare säger att jag behöver sjukgymnastik i minst ett år. Kan jag bo kvar i Österrike och få min behandling här?

  Ja – Eftersom du är tillfälligt oförmögen att arbeta på grund av sjukdom kan du bo kvar i Österrike tills du är bra igen.

 

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
Få hjälp och råd