Cale de navigare

Actualizare : 23/06/2015

Întrebări şi răspunsuri - Drepturile de ședere ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate

 • Sunt cetățean ceh și aș dori să îmi caut un loc de muncă în Austria. Cât timp pot sta acolo fără să lucrez?

  Ca șomer aflat în căutarea unui loc de muncă, aveți dreptul de a sta în Austria pe o perioadă de cel puțin 6 luni.
  Veți putea să rămâneți mai mult timp, chiar dacă nu primiți venituri sau prestații de șomaj din țara de origine, atâta timp cât puteți demonstra că sunteți cu adevărat în căutarea unui loc de muncă și aveți șanse reale de a reuși. Puteți dovedi acest lucru, de exemplu, prin copii după dosare de candidatură, invitații la interviuri, răspunsuri trimise de potențiali angajatori. 

 • Sunt irlandez și îmi caut un loc de muncă în Olanda. La 3 luni de la sosirea în Amsterdam, autoritățile locale mi-au cerut să-mi înregistrez schimbarea de reședință. Din câte știu eu, faptul că sunt în căutarea unui loc de muncă ar trebui să mă scutească de această obligație. Mai am 4 interviuri, dar nu cred că voi mai rămâne în Olanda dacă nu-mi găsesc o slujbă în 2 luni.

  Aveți dreptate. Având în vedere că sunteți în căutarea unui loc de muncă, puteți rămâne în Olanda timp de până la 6 luni fără să vă înregistrați schimbarea de domiciliu.

 • Sunt cetățean polonez și mi-am pierdut locul de muncă pe care l-am avut în Spania. Voi fi expulzat din țară?

  Nu, dacă sunteți înregistrat ca șomer involuntar pe lângă serviciile publice de ocupare a forței de muncă sau dacă ați început cursuri de formare profesională. În aceste cazuri, vă mai mențineți statutul de lucrător pe o perioadă de cel puțin șase luni, dacă ați lucrat mai puțin de un an. Acest lucru este valabil și dacă vă aflați în incapacitate temporară de muncă, din cauza unei boli sau a unui accident.

  În orice caz, vă mențineți dreptul de ședere dacă aveți resurse suficiente și asigurare medicală completă sau dacă ați locuit în țara respectivă pe o perioadă mai mare de 5 ani (aveți drept de reședință permanentă).

 • Sunt spaniol și până de curând am lucrat ca bucătar în Austria. Am fost diagnosticat cu sindromul umărului înghețat și nu mai pot să lucrez. Doctorii spun că am nevoie de tratament de recuperare timp de cel puțin un an. Pot să rămân și să urmez acest tratament în Austria?

  DA, având în vedere că sunteți în incapacitate temporară de muncă pe motive de boală, puteți sta în Austria pe toată durata bolii.

 

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere