Navigációs útvonal

Frissítve : 23/06/2015

Gyakran feltett kérdések - A külföldön állást kereső munkavállalók tartózkodási joga

 • Cseh állampolgár vagyok, és Ausztriába szeretnék költözni munkavállalás céljából. Mennyi ideig tartózkodhatok az országban, ha még nincs munkám?

  Munkanélküli álláskeresőként Ön legalább hat hónapig tartózkodhat Ausztriában.
  Akkor sem kell elhagynia az országot, ha hat hónap elteltével sincs még jövedelme és munkanélküli-ellátást sem kap Csehországból. Ehhez azonban igazolnia kell, hogy valóban munkát keres, és tényleges esélye van az elhelyezkedésre. Ezt például az álláshirdetésekre benyújtott jelentkezéseivel, az állásinterjúkra szóló meghívókkal vagy a jelentkezéseire kapott pozitív válaszokkal tudja igazolni. 

 • Ír állampolgár vagyok. Hollandiába költöztem, hogy itt keressek állást. Amikor már három hónapja Amszterdamban tartózkodtam, hivatalos felszólítás kaptam, hogy jelentsem be itt-tartózkodásomat a helyi hatóságoknak. Úgy tudtam, hogy álláskeresőként mentesülök a bejelentkezési kötelezettség alól. Nem ez a helyzet? Azt tervezem, hogy még négy helyre elmegyek állásinterjúra. Ha nem találok munkát a következő két hónap során, nem biztos, hogy Hollandiában maradok.

  DE IGEN – Önnek teljesen igaza van. Ha álláskeresés céljából tartózkodik az országban, 6 hónapig ott maradhat anélkül, hogy be kellene jelentenie ott-tartózkodását a helyi hatóságoknál.

 • Lengyel állampolgár vagyok, de Spanyolországban élek és elvesztettem az állásomat. Kiutasíthatnak-e emiatt az országból?

  NEM – amennyiben Ön önhibáján kívüli munkanélküliként be van jelentkezve az állami foglalkoztatási szolgálatnál vagy szakképzésben vesz részt. Ezekben az esetekben Ön a munkavállalókkal azonos státuszt élvez legalább hat hónapig, akkor is, ha előtte egy évnél rövidebb ideig dolgozott csak. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha Ön betegség vagy baleset következtében ideiglenesen munkaképtelenné válik.

  Ettől függetlenül is joga van az országban tartózkodni, ha el tudja tartani magát és teljes körű egészségbiztosítással rendelkezik, vagy ha öt évnél hosszabb ideje él az országban (vagyis állandó lakóhellyel rendelkezik ott).

 • Spanyol szakács vagyok. Ausztriában élek, itt dolgoztam, amíg el nem vesztettem az állásomat. „Befagyott váll” szindrómát diagnosztizáltak nálam, ami munkaképtelenné tesz. Az orvosaim szerint legalább egy évig rehabilitációs terápiára kell járnom. Ausztriában maradhatok-e, hogy itt részesüljek a szükséges kezelésben?

  IGEN – Tekintettel arra, hogy ideiglenesen munkaképtelen, mindaddig Ausztriában tartózkodhat, amíg nem változik az állapota.

 

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz