Navigacijski put

Ažurirano : 23/06/2015

Često postavljana pitanja - Prava boravka u inozemstvu za tražitelje zaposlenja

 • Čeh sam i želio bih se preseliti u Austriju radi traženja zaposlenja. Koliko dugo mogu boraviti u Austriji prije nego što nađem posao?

  Kao nezaposleni tražitelj zaposlenja u Austriji možete ostati najmanje šest mjeseci.
  Možete ostati duže čak i ako ne ostvarujete dohodak i ne primate naknadu za nezaposlene od Vaše matične zemlje, sve dok možete dokazati da stvarno tražite zaposlenje i postoji realna mogućnost da u tome uspijete. To primjerice možete dokazati preslikama prijava za radno mjesto, poziva na razgovor ili pozitivnih reakcija na Vaše prijave. 

 • Irski sam državljanin, ali sam se preselio u Nizozemsku kako bih tamo tražio posao. Nakon tri mjeseca boravka u Amsterdamu, lokalne su me vlasti obavijestile da moram prijaviti boravak. Budući da tražim posao, ne bih li trebao biti oslobođen obvezne prijave? Imam dogovorena još četiri razgovora za posao i nisam siguran da ću ostati u Nizozemskoj ako ne nađem posao za dva mjeseca.

  DA, u pravu ste. Ako tražite posao, u inozemstvu možete boraviti bez prijave do šest mjeseci.

 • Poljak sam i radio sam u Španjolskoj, ali sam izgubio posao. Mogu li biti protjeran iz zemlje?

  NE MOŽETE. Ako ste u uredu za zapošljavanje prijavljeni kao nesvojevoljno nezaposlena osoba ili ste započeli program strukovnog osposobljavanja. U tim slučajevima zadržavate svoj status radnika najmanje šest mjeseci ako ste radili kraće od jedne godine. Isto se primjenjuje ako ste privremeno nesposobni za rad zbog bolesti ili nezgode.

  U svakom slučaju, zadržavate svoje pravo boravišta ako imate dostatna sredstva i sveobuhvatno zdravstveno osiguranje ili ako ste u zemlji živjeli duže od pet godina (stalno boravište).

 • Španjolski sam državljanin, a donedavno sam kao kuhar bio zaposlen u Austriji. Dijagnosticirali su mi „smrznuto rame” zbog čega sam nesposoban za rad. Moji liječnici kažu da ću morati na rehabilitaciju u trajanju od barem godinu dana. Mogu li i dalje ostati u Austriji i tamo ići na terapije?

  DA. Budući da ste privremeno nesposobni za rad zbog bolesti, možete ostati u Austriji do izlječenja.

 

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
Pomoć i savjetovanje