Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Pogosta vprašanja – Prebivanje


Pravice, pogoji in formalnosti

 • Ali moram urediti kakšne formalnosti, če obiščem v drugo državo EU kot turist?

  NE – če tam ostanete manj kot tri mesece, boste v nekaterih državah morali samo prijaviti svoj prihod. Za turiste to ponavadi opravi hotel, v katerem prenočujejo.

 • Sem danski upokojenec. Pred petimi leti sem se preselil v Italijo. Pred dvema letoma sem moral na zdravstveni poseg na Dansko, kjer sem ostal 10 mesecev. Ali sem še vedno upravičen do dovoljenja za stalno prebivanje v Italiji?

  DA – na neprekinjenost prebivanja vaša odsotnost ni vplivala, saj je bila krajša od 12 mesecev in je temeljila na resnih zdravstvenih razlogih.

 • Sem finski upokojenec in se nameravam preseliti v Italijo. Moja pokojnina zadostuje za preživljanje, z njo je povezano tudi obsežno zdravstveno zavarovanje, ki velja tudi v Italiji. Če vse to lahko dokažem na upravni enoti, mi bodo izdali dovoljenje za stalno prebivanje?

  NE – oziroma ne takoj. Italijanski organi vam bodo najprej izdali dovoljenje za prebivanje. Ko boste neprekinjeno prebivali v Italiji pet let, boste pridobili pravico do stalnega prebivanja. Ko boste pridobili to pravico, vam ne bo treba več dokazovati, da imate zadostna sredstva za preživljanje.

 • Sem italijanski projektni vodja in moje podjetje me je za sedem mesecev napotilo na delo v Belgijo. Moja napotitev se izteče čez tri mesece. V Belgiji brezplačno stanujem v stanovanju svojega dekleta. Ali je res, da mi ni treba prijaviti prebivanja, ker nimam najemne pogodbe oziroma ne plačujem tekočih stroškov v Belgiji?

  NE – še vedno morate čimprej prijaviti prebivanje. V Belgiji je to obvezno za vse državljane EU, ki ostanejo več kot tri mesece. Če ne prijavite prebivanja, vas sicer ne bodo kaznovali z izgonom, vendar boste morda morali plačati globo.

 • Sem samozaposlen in sem se pred kratkim preselil v drugo državo EU, kjer mi v prvih treh mesecih ni treba prijaviti prihoda. Ali lahko začnem delati, preden prijavim prebivanje?

  DA – delati lahko začnete, ne glede na to, ali že imate potrdilo o prijavi prebivanja ali ne.

 • V drugi državi EU prebivam že šest let. Ali sem že pridobil pravico do stalnega prebivanja?

  DA – upravno enoto lahko zaprosite za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje.

 • V drugi državi EU zakonito delam že več kot pet let. Ali lahko upravna enota še vedno zahteva dokazilo o zaposlitvi, ko zaprosim za podaljšanje dovoljenja za prebivanje?

  NE – po petih letih ste samodejno upravičeni do dovoljenja za stalno prebivanje v drugi državi. Priporočamo vam, da ne podaljšujete dovoljenja za prebivanje, ampak zaprosite za dovoljenje za stalno prebivanje, ki dokazuje, da imate pravico do prebivanja, tudi če ne delate ali potrebujete denarno socialno pomoč.

 • Vsako leto preživim dva meseca v svojem obmorskem stanovanju v drugi državi EU. Ali moram pri upravni enoti prijaviti prebivanje?

  NE – če je vaše bivanje krajše od treh mesecev, boste v nekaterih državah morali prijaviti samo svoj prihod.

 • Zaradi dela večkrat na leto potujem v drugo državo EU, kjer vsakič ostanem največ en teden. Ali moram v zvezi s tem urediti kakšne formalnosti?

  NE – če vsakič ostanete manj kot tri mesece, je edina formalnost, ki jo zahtevajo samo nekatere države, prijava prihoda.

 • Že tri mesece živim v drugi državi članici EU, vendar sem pozabil pri upravni enoti prijaviti prebivanje. Me bodo izgnali?

  NE – ne morejo vas kaznovati z izgonom. Vendar pa vas lahko v nekaterih državah oglobijo, ker niste pravočasno prijavili prebivanja.

Družinski člani, ki so državljani EU

 • Imam norveško državljanstvo. Z istospolnim zakonskim partnerjem se nameravava preseliti v Španijo. Kako ga bodo obravnavali španski organi?

  S prebivanjem v Španiji ne bi smel imeti težav, saj Španija priznava istostopolne zakonske zveze.

  Vendar registriranih istospolnih zakoncev/partnerjev vse države EU ne obravnavajo enako. V nekaterih državah pravica istospolnega partnerja do prebivanja ni samodejna in nacionalni organi vsak primer obravnavajo posebej.

 • Imam slovaško državljanstvo. Svojemu možu, ki je delal v Nemčiji, sem se pridružila pred šestimi leti. Pred dvema mesecema je umrl, jaz pa sem ostala brez dohodkov, saj je bil edini vir najinih dohodkov moževa plača. Nemški organi zahtevajo dokazilo, da imam dovolj sredstev za preživljanje, česar zdaj seveda nimam. Se moram vrniti na Slovaško, dokler ne najdem zaposlitve?

  NE – predpisi EU določajo, da lahko še naprej prebivate v Nemčiji brez pogojev, saj tam zakonito prebivate že vsaj pet let.

 • Skrbeti moram za bratranca, ki je hudo bolan. Je državljan EU, vendar je brez prihodkov. Ponudili so mi redno zaposlitev v drugi državi EU. Se moj bratranec lahko preseli tja z mano?

  DA – najbolje za vašega bratranca bi bilo, da zaprosi za dovoljenje za prebivanje kot oseba z neodvisnim virom prihodkov. Morda bo moral dokazati, da ima zadosti sredstev za preživljanje.

  Dokazati bo moral, da ga dejansko preživljate in da ima ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki velja v državi, v katero se boste preselili. Potrdilo o prijavi prebivanja bi moral dobiti takoj.

Družinski člani, ki niso državljani EU

 • Sem nemški zdravnik in se odpravljam na delo na Nizozemsko. Spremljala me bo moja registrirana partnerica, ki ima mehiško državljanstvo. Ali jo bodo pri formalnostih v zvezi s prebivanjem obravnavali kot zakonsko partnerico?

  DA – pri urejanju formalnosti glede pravice do prebivanja so na Nizozemskem registrirani partnerji izenačeni z zakonci.

  V nekaterih državah EU pa to ne drži in partnerjeva pravica do prebivanja ni samodejna. Nacionalni organi v teh državah obravnavajo vsak primer posebej.

 • V drugi državi EU bom delal en mesec. Ali mora moja žena, ki ni državljanka EU in ki namerava oditi z mano, urediti kakšne formalnosti?

  NE – vaša žena lahko z vami prebiva v drugi državi do tri mesece in ji zato ni treba prijaviti prebivanja pri upravni enoti. V nekaterih državah pa mora prijaviti prihod. Vedno mora imeti pri sebi veljaven potni list, s katerim lahko dokaže, da ima pravico do prebivanja.

Pravice, pogoji in formalnosti

 • Ali se moram prijaviti na mestni upravi, če želim hoditi na jezikovni tečaj?

  To je odvisno od tega, kako dolgo boste v tej državi prebivali – če boste v njej prebivali manj kot 3 mesece, se vam ni treba prijaviti, morda pa boste morali prijaviti svoj prihod.

  Če boste v državi prebivali dalj časa, se bo morda treba prijaviti pri ustreznih organih.

 • Kaj se zgodi, če pozabim prijaviti svoj prihod v državi, kjer je to obvezno? Mi grozi izgon?

  NE – ne morejo vas kaznovati z izgonom, morda pa vas bodo oglobili, odvisno od predpisov države.

 • Za eno leto odhajam v drugi državo članico v okviru programa Erasmus. Kot študent seveda nisem zaposlen in nimam prihodkov. Kako naj upravni enoti dokažem, da imam zadostna sredstva za preživljanje?

  Vaši starši/zakoniti skrbniki vam lahko zagotovijo zadostna sredstva, denimo tako, da vam vsak mesec na tekoči račun nakažejo določen znesek.

Družinski člani, ki so državljani EU

 • Imam belgijsko državljanstvo. Z istospolnim zakonskim partnerjem se nameravava preseliti na Švedsko. Kako ga bodo obravnavali švedski organi?

  Švedski organi ga bodo obravnavali enako kot vse zakonske partnerje, saj Švedska priznava istostpolne poroke.

  Vendar porok oz. registriranih partnerstev istospolnih partnerjev vse države EU ne obravnavajo enako. V nekaterih državah pravica istospolnega (registriranega ali zakonskega) partnerja do prebivanja ni samodejna in nacionalni organi vsak primer obravnavajo posebej.

 • Sem estonska državljanka na doktorskem študiju v Združenem kraljestvu. Moji estonski starši, ki jih preživljam, bi radi za čas mojega študija prebivali z mano v Londonu. Ali imajo moji starši, kot družinski člani državljanke EU, samodejno pravico do dovoljenja za prebivanje?

  NE – vaše državljanstvo jim bo pomagalo pri vlogi za izdajo dovoljenja za prebivanje, vendar ne daje samodejnih pravic. Če britanski organi zavrnejo vlogo vaših staršev, jih morajo o tem obvestiti pisno ter navesti vse razloge za zavrnitev in posledice zavrnitve.

 • Sem madžarska državljanka. Pred šestimi leti sem se preselila v Avstrijo, kjer je takrat študiral moj mož, prav tako madžarski državljan. Pred dvema mesecema je umrl. Avstrijski organi so mi dejali, da za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje potrebujem dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje. Tega nimam, saj sva z možem živela od njegovih prihrankov. Ali imajo avstrijski organi prav?

  NE – še naprej lahko prebivate v Avstriji, saj ste tam zakonito prebivali že vsaj pet let. Vaša pravica do stalnega prebivanja ni več pogojena z izkazovanjem zadostnih sredstev za preživljanje.

Družinski člani, ki niso državljani EU

 • Na Nizozemskem bom na enomesečnem jezikovnem tečaju. Spremljala me bo moja istospolna partnerica, s katero sem se poročila v Belgiji in ki ni državljanka EU. Ali je treba zanjo izpolniti kakšne formalnosti?

  NE – Na Nizozemskem jo bodo obravnavali enako kot vse druge zakonske partnerje.

  Če bo na Nizozemskem prebivala manj kot 3 mesece, potrebuje samo veljaven potni list (čeprav bo morda potrebovala tudi vizum, kar je odvisno od njene matične države).

  Morda bo svoj prihod v državo morala tudi prijaviti in vedno imeti pri sebi svoj potni list.

 • Sem japonska državljanka in živim na Švedskem v registriranem partnerstvu s švedskim državljanom. Z nama živi tudi moj 23-letni sin iz prejšnjega zakona. Moj partner odhaja na Islandijo na magistrski študij. Skupaj s sinom bi rada šla z njim. Sin je državljan Japonske in študent, torej finančno odvisen od naju. Ali bo na Islandiji lahko pridobil dovoljenje za prebivanje?

  DA – vaš sin je potomec registriranega partnerja državljana EU, zato zanj veljajo enaka pravila kot za družinske člane: lahko dobi dovoljenje za prebivanje, čeprav je starejši od 21 let, saj ga še vedno preživljate.

 • Sem romunska študentka na enoletnem študiju na Norveškem. Moji starši, državljani Moldavije, bi se mi radi pridružili za čas mojega študija. Ali imajo kot starši državljanke EU samodejno pravico do prebivanja na Norveškem?

  NE – vendar lahko pri norveških organih vložijo prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje. Če norveški organi prošnjo zavrnejo, morajo imeti za to utemeljene razloge na podlagi podrobne proučitve vaših osebnih razmer.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave