Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
 
	Distribuie pe Twitter
 
	Distribuie pe google+
 
	Distribuie pe linkedIn

Întrebări şi răspunsuri - Rezidenţă


Drepturi, condiţii şi formalităţi

 • Călătoresc în altă ţară din UE de mai multe ori pe an, în interes de serviciu, dar nu petrec niciodată acolo mai mult de o săptămână. Trebuie să îndeplinesc vreo formalitate?

  NU. Dacă şederea dumneavoastră nu depăşeşte 3 luni, singura formalitate pe care aţi putea să o îndepliniţi este să vă semnalaţi prezenţa, dacă ţara respectivă solicită acest lucru.

 • Dacă merg în altă ţară din UE ca turist, trebuie să îndeplinesc vreo formalitate?

  NU. Dacă petreceţi în ţara respectivă mai puţin de 3 luni, vi se poate cere eventual să semnalaţi prezenţa dumneavoastră autorităţilor - dar hotelul în care staţi face de obicei acest lucru.

 • De 5 ani lucrez legal în altă ţară din UE. În aceste condiţii, autorităţile din ţara respectivă au dreptul să îmi ceară dovada că sunt angajat când îmi reînnoiesc certificatul de înregistrare?

  NU. După 5 ani, aveţi automat dreptul de a deveni rezident permanent al ţării în care vă aflaţi. Nu trebuie să vă reînnoiţi certificatul de înregistrare, ci să solicitaţi un permis de şedere permanentă, care confirmă faptul că puteţi locui în ţara respectivă chiar dacă nu aveţi un loc de muncă sau o sursă de venituri.

 • De 6 ani locuiesc în altă ţară din UE. Pot fi considerat rezident permanent?

  DA. Le puteţi solicita autorităţilor naţionale dovezi care să confirme acest statut.

 • De trei luni locuiesc în altă ţară din UE, dar am uitat să mă înregistrez la primărie. Voi fi expulzat?

  NU. Nu puteţi fi expulzat. Totuşi, în funcţie de ţara în care vă aflaţi, aţi putea fi amendat din cauză că nu v-aţi înregistrat.

 • Sunt cetăţean italian şi, în calitate de responsabil de proiect, am fost detaşat în Belgia pe o perioadă de 7 luni, din care au trecut deja 4. Locuiesc gratuit în apartamentul prietenei mele, care este cetăţean belgian. Faptul că nu am contract de închiriere şi nu plătesc utilităţi înseamnă că sunt scutit de la înscrierea obligatorie pe lângă autorităţile belgiene?

  NU. Trebuie să vă înregistraţi cât mai repede posibil. Această condiţie este obligatorie pentru toţi cetăţenii europeni care stau în Belgia pe o perioadă mai mare de 3 luni. Dacă nu vă înregistraţi, nu veţi fi expulzat, dar puteţi fi amendat.

 • Sunt independent din punct de vedere financiar şi intenţionez să mă mut în altă ţară din UE. Trebuie să le dovedesc autorităţilor că am mijloace suficiente pentru a mă întreţine?

  DA. Dacă puteţi dovedi că aveţi resurse financiare suficiente şi o asigurare de sănătate valabilă şi completă, puteţi sta în ţara respectivă mai mult de 3 luni.

 • Sunt liber profesionist şi m-am mutat recent în altă ţară din UE. În primele 3 luni nu sunt obligat să mă înregistrez. Pot să încep munca înainte de a mă înregistra?

  DA. Aveţi dreptul de a munci, indiferent dacă aveţi sau nu un certificat de înregistrare.

 • Sunt pensionar de origine daneză şi, în urmă cu 5 ani, m-am stabilit în Italia. Acum 2 ani a trebuit să mă întorc în Danemarca pentru o intervenţie chirurgicală şi am petrecut acolo 10 luni. Mai am dreptul de a deveni rezident permanent în Italia?

  DA. Condiţia referitoare la „continuitatea rezidenţei” nu este afectată de absenţe mai mici de 12 luni, justificate de motive medicale serioase.

 • Sunt pensionar de origine finlandeză şi doresc să mă stabilesc în Italia. Pensia îmi permite să mă întreţin singur şi am asigurare completă de sănătate, valabilă în Italia. Dacă pot să dovedesc acest lucru, am dreptul de a deveni rezident permanent?

  NU. Nu imediat. Autorităţile italiene vă vor emite iniţial un certificat de înregistrare. Apoi, dacă locuiţi în Italia continuu timp de 5 ani, veţi obţine dreptul de a deveni rezident permanent. Odată dobândit acest drept, nu vi se mai poate cere să dovediţi că aveţi resurse suficiente pentru a locui în Italia.

 • În fiecare an, petrec 2 luni pe litoralul unei alte ţări din UE, unde deţin un apartament. Trebuie să mă înregistrez la primărie?

  NU. Dacă şederea nu depăşeşte 3 luni, tot ce ar trebui eventual să faceţi este să le semnalaţi prezenţa dumneavoastră autorităţilor, dacă ţara respectivă impune acest lucru.

Membri de familie din UE

 • Sunt cetăţean norvegian şi mă mut în Spania cu soţul meu (de acelaşi sex). Cum ne vor trata autorităţile spaniole?

  Nu ar trebui să fie o problemă, având în vedere faptul că Spania recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

  Totuşi, nu toate ţările europene tratează în acelaşi fel parteneriatele înregistrate/căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În unele dintre ele, dreptul de şedere nu se acordă automat, ci în urma unei evaluări efectuate de autorităţile naţionale pentru fiecare caz în parte.

 • Sunt din Slovacia şi, în urmă cu 6 ani, m-am mutat la soţul meu care lucra în Germania. El a murit acum 2 luni, iar eu nu am resurse financiare - salariul soţului meu a fost singura noastră sursă de venit. Autorităţile germane îmi cer să dovedesc faptul că am suficiente resurse pentru a mă întreţine, dar pe moment nu am. Trebuie să mă întorc în Slovacia până găsesc un loc de muncă?

  NU. În baza legislaţiei UE, puteţi locui în continuare în Germania, fără a vi se cere să îndepliniţi vreo condiţie, dat fiind faptul că aţi locuit legal în această ţară timp de cel puţin  5 ani.

 • Trebuie să am grijă de vărul meu care suferă de o boală gravă. Este cetăţean european, dar nu are niciun venit. Mi s-a oferit un loc de muncă permanent în altă ţară din UE. Vărul meu se poate muta cu mine?

  DA. Vărul dumneavoastră ar trebui să solicite drept de rezidenţă ca persoană cu resurse independente. Este posibil să i se ceară să dovedească acest lucru.

  În acest caz, va trebui să demonstreze că îl sprijiniţi financiar în mod stabil şi regulat şi că are asigurare de sănătate în noua ţară. Certificatul de înregistrare ar trebui să fie emis imediat.

Membri de familie din afara UE

 • Sunt cetăţean german şi voi lucra ca medic în Olanda. Partenera mea înregistrată, de origine mexicană, va merge cu mine. Poate fi considerată soţia mea din punctul de vedere al formalităţilor de şedere?

  DA. În Olanda, partenerii înregistraţi beneficiază de drepturi depline în materie de rezidenţă. Va trebui să îndepliniţi aceleaşi formalităţi ca şi în cazul în care aţi fi căsătoriţi.

  Nu toate ţările europene tratează în acelaşi fel partenerii înregistraţi. În unele dintre ele, dreptul de şedere nu se acordă automat, ci în urma unei evaluări realizate de autorităţile naţionale pentru fiecare caz în parte.

 • Sunt medic bulgar şi mi-am găsit un loc de muncă într-un spital din Ungaria. Am un frate vitreg, de origine rusă, care a locuit cu mine şi cu părinţii mei în Bulgaria, încă din copilărie. Acum ar dori să mă însoţească la Budapesta. În calitate de membru de familie al unui cetăţean european, primeşte în mod automat dreptul de şedere în Ungaria?

  NU, deoarece nu este nici ascendent nici descendent direct şi nu se află în întreţinerea dumneavoastră. Însă, dacă autorităţile maghiare refuză să îi acorde dreptul de şedere, acestea sunt obligate să îşi justifice decizia, ceea ce implică o cercetare aprofundată cu privire la relaţia pe care o aveţi cu fratele dumneavoastră vitreg.

 • Voi lucra în altă ţară din UE timp de o lună. Soţia mea, care provine dintr-o ţară terţă, doreşte să mă însoţească. Va trebui să îndeplinească vreo formalitate?

  NU. Pentru o şedere mai mică de 3 luni, nu trebuie să se înregistreze pe lângă autorităţi, dar s-ar putea să i se ceară să îşi semnaleze prezenţa. În orice caz, ar trebui să aibă permanent asupra sa un paşaport valabil - este singurul document de care are nevoie pentru a beneficia de dreptul de şedere.

Alegeri

 • Locuiesc în altă ţară din UE în care participarea la vot este obligatorie. Dacă figurez pe listele electorale sunt obligat să votez?

  DA. Sunteţi obligat să votaţi, ca şi cetăţenii ţării respective.

Drepturi, condiţii şi formalităţi

 • Dacă petrec un an în altă ţară din UE, ca student participant la programul Erasmus, cum pot dovedi că am mijloace suficiente pentru a mă întreţine, dacă nu am un loc de muncă şi niciun venit?

  Părinţii/tutorele legal v-ar putea furniza resursele de care aveţi nevoie, de exemplu transferându-vă lunar o sumă de bani în contul dumneavoastră bancar.

 • Dacă urmez un curs de limbi străine în altă ţară din UE, trebuie să mă înregistrez la primărie?

  Depinde de durata şederii. Dacă staţi mai puţin de 3 luni nu trebuie să vă înregistraţi, dar s-ar putea să fiţi obligat să le semnalaţi autorităţilor prezenţa dumneavoastră.

  Dacă staţi mai mult de 3 luni, trebuie să vă înregistraţi pe lângă autorităţile relevante.

Membri de familie din UE

 • Sunt cetăţean belgian şi mă mut în Suedia cu soţul meu (de acelaşi sex). Cum îl vor trata autorităţile?

  Autorităţile suedeze îl vor trata pe soţul dumneavoastră ca pe orice alt partener, întrucât Suedia recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

  Totuşi, nu toate ţările europene tratează în acelaşi fel parteneriatele înregistrate/căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În unele dintre ele, soţii/partenerii de acelaşi sex nu primesc în mod automat drept de şedere, ci în urma unei evaluări efectuate de autorităţile naţionale pentru fiecare caz în parte.

 • Sunt din Ungaria şi, în urmă în cu 6 ani, m-am mutat în Austria la soţul meu (de origine maghiară) care studia acolo. Acum două luni, el a murit. Autorităţile austriece mi-au spus că, pentru a obţine dreptul de rezidenţă permanentă, trebuie să dovedesc că am resurse financiare suficiente pentru a mă întreţine (ceea ce nu pot, pentru că am trăit din economiile soţului meu). Au dreptate?

  NU. Puteţi locui în continuare în Austria pentru că sunteţi rezident legal al acestei ţări de cel puţin 5 ani. Dreptul dumneavoastră de rezidenţă permanentă nu mai depinde de existenţa resurselor financiare.

Membri de familie din afara UE

 • Provin din Japonia şi locuiesc în Suedia, împreună cu partenerul meu înregistrat, de origine suedeză şi cu fiul meu de 23 de ani dintr-o căsătorie anterioară. Partenerul meu a decis să urmeze cursuri de masterat în Islanda şi doreşte ca noi să îl însoţim. Fiul meu este cetăţean japonez şi student şi depinde de noi din punct de vedere financiar. Va putea obţine permis de şedere în Islanda?

  DA, pentru că sunteţi partenera înregistrată a unui cetăţean european, iar fiul este student aflat în întreţinerea dumneavoastră, chiar dacă are peste 21 de ani.

 • Sunt cetăţean român şi studiez la o facultate din Norvegia timp de un an. Părinţii mei (cetăţeni ai Republicii Moldova) doresc să locuiască cu mine pe durata studiilor. În calitate de membri de familie ai unui cetăţean european, primesc în mod automat dreptul de şedere în Norvegia?

  NU, dar puteţi înainta o cerere autorităţilor norvegiene. Dacă refuză să le acorde dreptul de şedere, acestea trebuie să justifice refuzul, ceea ce implică o evaluare aprofundată a situaţiei dumneavoastră personale.

 • Voi merge în Olanda pentru a urma un curs de limbi străine cu durata de o lună. M-am căsătorit în Belgia cu o persoană de acelaşi sex, provenind din afara UE, care doreşte să mă însoţească. Partenera mea trebuie să îndeplinească vreo formalitate?

  NU. În Olanda partenera dumneavoastră va beneficia de tratamentul care li se aplică tuturor soţilor/soţiilor.

  Pentru o şedere mai mică de 3 luni, tot ce îi trebuie este un paşaport valabil (deşi s-ar putea să aibă nevoie de o viză, dar acest lucru depinde de ţara de origine).

  De asemenea, ar putea fi nevoită să îşi semnaleze prezenţa şi este recomandat să aibă paşaportul asupra sa.

Încă mai aveți nevoie de ajutor?