Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 25/08/2016

living-abroad

Δήλωση παρουσίας για σύντομες περιόδους διαμονής (<3 μήνες)

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ έχετε την υποχρέωση να δηλώσετε την παρουσία σας στις αρμόδιες αρχές (συνήθως το δημαρχείο ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά την άφιξή σας και αν δεν συμμορφωθείτε μπορεί να σας επιβληθούν κυρώσεις, όπως πρόστιμα.

Εάν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ, χρειάζεστε μόνο το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό σας για να δηλώσετε την παρουσία σας. Τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι χωρών της ΕΕ θα χρειαστούν διαβατήριο. Δεν θα πρέπει να σας ζητηθεί να καταβάλετε κάποιο ποσό. Αν μένετε σε ξενοδοχείο, συνήθως αρκεί η συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου και το ξενοδοχείο αναλαμβάνει τις σχετικές διατυπώσεις.

Πού και πώς να δηλώσετε την παρουσία σας στη χώρα υποδοχής:

Επιλέξτε χώρα

Επιλέξτε χώρα

Κοινά δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ


* Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη δώσει οι εθνικές αρχές

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τις εθνικές αρχές .

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, αν παραλείψετε να δηλώσετε την παρουσία σας μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο, δεν είναι όμως δυνατόν να απελαθείτε μόνο γι'αυτό.

Παράδειγμα

Αν βρίσκεστε σε μια χώρα για διακοπές, οφείλετε να δηλώσετε την παρουσία σας μόνο αν μείνετε περισσότερο από 3 μήνες

Ο Χανς είναι Αυστριακός και περνά κάθε χρόνο τις καλοκαιρινές του διακοπές στις ιταλικές ακτές. Πέρσι το καλοκαίρι έμεινε στην Ιταλία για 2 μήνες σε δικό του διαμέρισμα. Δήλωσε την παρουσία του αλλά οι ιταλικές αρχές του ζήτησαν να εγγραφεί στο δημαρχείο και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι είχε τα μέσα να ζήσει στην Ιταλία.

Ο Χανς όμως έχει το δικαίωμα να μείνει στην Ιταλία για 3 μήνες χωρίς να προσκομίσει κανένα έγγραφο πέραν του δελτίου ταυτότητας. Αν μείνει μόνο για τόσο σύντομο διάστημα, οι ιταλικές αρχές μπορούν να του ζητήσουν να δηλώσει την παρουσία του αλλά όχι να εγγραφεί.

Νομοθεσία της ΕΕ
Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές