Навигационна пътека

Споделете по 
	Споделете по „Facebook“
  
	Споделете по „Twitter“
  
	Споделете в Google+
  
	Споделете в linkedIn

Документи и формалности

Актуализация : 18/02/2014

living-abroad

Съобщаване за присъствие при кратък престой (< 3 месеца)

Някои страни от ЕС изискват да съобщите за присъствието си на съответните органи (обикновено в общината или местния полицейски участък) в разумен срок след пристигането си и могат да ви санкционират, например да ви наложат глоба, ако не го направите.

Преди да отидете в друга страна, проверете сроковете и съответните условия за съобщаване за вашето присъствие пред националните власти.

Всичко, от което се нуждаете, за да съобщите за присъствието си като гражданин на ЕС, е вашата лична карта или паспорт. Ако ви придружават членове на семейството, които не са граждани на ЕС, те имат нужда от паспорт. Не би трябвало да заплащате каквито и да е такси. Ако отседнете в хотел, обикновено трябва само да попълните специален формуляр и хотелът ще се погрижи за останалото.

В някои страни от ЕС можете да бъдете глобени, ако не съобщите за присъствието си, но не можете да бъдете експулсирани само поради това.

Лична история

Ако сте на почивка, трябва да се регистрирате само при престой над 3 месеца

Ханс е австриец и всяка година прекарва лятната си отпуска на италианското крайбрежие. Миналото лято той остава 2 месеца в апартамента си в Италия. Ханс съобщава за присъствието си, но италианските власти искат от него да се регистрира в общината, както и да докаже, че разполага с достатъчно средства, за да се издържа в Италия.

Ханс обаче има право да остане в Италия до 3 месеца, без да предоставя каквито и да е документи освен личната си карта. Ако остане само за период до 3 месеца, италианските власти могат да поискат от него да съобщи за присъствието си, но не и да се регистрира.

Все още се нуждаете от помощ?

Все още се нуждаете от помощ?

Не можете да намерите информацията, която търсите? Имате проблем?

Потърсете съвет за правата си в ЕС

Разрешете проблеми с публичен орган