Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 08/04/2016

living-abroad

Δήλωση της διαμονής σας στο εξωτερικό

Για τους πρώτους 3 μήνες διαμονής σας στη νέα σας χώρα, ως υπήκοος της ΕΕ, δεν υποχρεούστε να ζητήσετε άδεια διαμονής η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμά σας να διαμένετε στην εν λόγω χώρα - αν και ορισμένες χώρες ενδεχομένως απαιτούν τη δήλωση της παρουσίας σας κατά την άφιξή σας.

Μετά από 3 μήνες διαμονής στη νέα σας χώρα, μπορεί να σας ζητηθεί να εγγραφείτε στην αρμόδια αρχή (συνήθως το δημαρχείο ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα).

Θα χρειαστείτε ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο και, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα:

 • Μισθωτοί / Αποσπασμένοι στο εξωτερικό
  • Πιστοποιητικό εργασίας ή βεβαίωση πρόσληψης από τον εργοδότη σας
 • Αυτοαπασχολούμενοι
  • Απόδειξη της ιδιότητάς σας ως αυτοαπασχολούμενου
 • Συνταξιούχοι
  • Απόδειξη πλήρους υγειονομικής ασφάλισης
  • Απόδειξη ότι έχετε επαρκείς πόρους διαβίωσης και δεν χρειάζεστε οικονομική ενίσχυση: οι πόροι σας μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε
 • Σπουδαστές
  • Απόδειξη της εγγραφής σας σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα
  • Απόδειξη πλήρους υγειονομικής ασφάλισης
  • Δήλωση ότι έχετε επαρκείς πόρους διαβίωσης και δεν χρειάζεστε οικονομική ενίσχυση: οι πόροι σας μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε

Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε άλλα έγγραφα.

Αφού εγγραφείτε, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό εγγραφής. Το πιστοποιητικό αυτό επιβεβαιώνει το δικαίωμά σας να ζήσετε στη νέα σας χώρα.

Το πιστοποιητικό εγγραφής θα πρέπει να εκδίδεται αμέσως και να μην κοστίζει περισσότερο απ΄ όσο κοστίζει στους υπηκόους της χώρας η έκδοση δελτίου ταυτότητας.

Θα πρέπει να ισχύει επ' αόριστον (να μη χρειάζεται ανανέωση), ίσως όμως να απαιτείται να δηλώνετε κάθε αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας στις τοπικές αρχές.

Πού και πώς να εγγραφείτε στη χώρα υποδοχής:

Επιλέξτε χώρα

Επιλέξτε χώρα

Κοινά δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ


* Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη δώσει οι εθνικές αρχές

Αν υποχρεούστε να εγγραφείτε και δεν συμμορφωθείτε, ίσως σας επιβληθεί πρόστιμο, μπορείτε όμως να εξακολουθήσετε να ζείτε στη συγκεκριμένη χώρα και δεν είναι δυνατό να απελαθείτε μόνο γι' αυτό.

Σε πολλές χώρες, οφείλετε να έχετε πάντα μαζί σας το πιστοποιητικό εγγραφής και το εθνικό δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό σας. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο αν και δεν είναι δυνατόν να απελαθείτε μόνο γι' αυτόν τον λόγο.

Αν δυσκολεύεστε να αποκτήσετε το πιστοποιητικό εγγραφής μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας .

Δείτε επίσης:

Μια αληθινή ιστορία

Μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε προτού εγγραφείτε

Ο Κουρτ είναι Γερμανός που μετακόμισε στο Βέλγιο για να εργαστεί ως ανεξάρτητος δικηγόρος σε εταιρεία. Όταν πήγε στο δημαρχείο για να εγγραφεί, του είπαν ότι δεν μπορούσε να αρχίσει να εργάζεται μέχρις ότου παραλάβει το πιστοποιητικό εγγραφής.

Λάθος: ως υπήκοος της ΕΕ, ο Κουρτ μπορεί να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος προτού αποκτήσει το πιστοποιητικό εγγραφής. Εν πάση περιπτώσει, οι αρχές υποχρεούνται να εκδώσουν το πιστοποιητικό εγγραφής μόλις υποβληθεί σχετική αίτηση.

 

Νομοθεσία της ΕΕ
Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές