Usein kysyttyä - Maassa oleskelun rekisteröinti – yli kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla

Kyllä – Paikallisviranomaiset voivat tarkastaa, että oleskeluoikeuden edellytykset yli 3 kuukauden ajaksi täyttyvät. On normaalia, että sinua pyydetään esittämään asiakirjat, joista käy ilmi, että nämä edellytykset täyttyvät.

Kyllä – Opiskelijana sinulla on oltava kattava sairausvakuutus, joka on voimassa Belgiassa. Sinun on myös vakuutettava, että sinulla on riittävät varat, jotta et joudu belgialaisen sosiaaliturvajärjestelmän varaan.

Jos olet opiskelija tai muuten työelämän ulkopuolella: kun rekisteröit oleskeluoikeutesi tai haet oleskelukortteja perheenjäsenillesi, sinun on todistettava (tai vain vakuutettava, jos olet opiskelija), että sinulla on 'riittävät varat' itseäsi ja perheenjäseniäsi varten, eli et saisi joutua uuden asuinmaasi sosiaaliturvajärjestelmän elätettäväksi.

'Riittävänä' pidettyä kiinteää summaa ei ole vahvistettu. Viranomaisten on otettava huomioon asianomaisen henkilökohtainen tilanne. Edellytys täyttyy, jos tulolähteesi on kokonaisuudessaan suurempi kuin summa, jonka alle jäävät isäntämaan kansalaiset ovat oikeutettuja sosiaalipalveluihin, tai suurempi kuin kyseisen maan maksama valtion eläkkeen vähimmäismäärä.

Voit todistaa tulolähteesi esimerkiksi tiliotteilla tai eläkelaskelmilla. Tiliotteita ei voida vaatia, ellet halua käyttää niitä todisteina.

Jos olet opiskelija tai itsenäisesti toimeentuleva henkilö: kun rekisteröit oleskeluoikeutesi tai haet oleskelukortteja perheenjäsenillesi, sinun on osoitettava, että sinulla (ja perheenjäsenilläsi) on kattava sairausvakuutus, joka on voimassa isäntämaassa.

Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat esimerkiksi:

  • eurooppalainen sairaanhoitokortti
  • sosiaaliturvatodistukset, joista käy ilmi, että sinulla on oikeus terveydenhuoltoon toisessa EU-maassa (esim. S1-, S2- ja S3-lomakkeet)
  • alkuperäinen yksityinen sairausvakuutusasiakirja.

Kyllä – Voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti todistaa, että sinulla on kattava sairausvakuutus kaikkeen terveydenhoitoon, jota tarvitset tilapäisen oleskelusi aikana toisessa EU-maassa.

Ei – Maasta riippuen voit kuitenkin saada sakkoja, jos olet laiminlyönyt rekisteröitymisen. Sakon on oltava suuruusluokaltaan sama kuin sakkojen, jotka kyseisen maan omat kansalaiset saavat, jos he laiminlyövät vastaavia hallinnollisia velvoitteita.

Aiheen pääsivulle

EU-lainsäädäntö

Tarkistettu viimeksi: 24/04/2023
Jaa tämä sivu