Navigációs útvonal

Frissítve : 14/07/2016

living-abroad

Uniós polgárok huzamos (>5 év) tartózkodása egy másik EU-országban

Ha Ön - EU-ország állampolgáraként - legalább öt éven át megszakítás nélkül és jogszerűen tartózkodik egy másik uniós tagállamban, automatikusan jogot szerez arra, hogy huzamos ideig ott tartózkodjon.

Ekkor kiválthatja a huzamos tartózkodás jogát igazoló okmányt, mely azt tanúsítja, hogy Önnek joga van állandó jelleggel a tartózkodás helye szerinti országban élni anélkül, hogy ehhez további feltételeknek kellene megfelelnie.

Ez a dokumentum más, mint a regisztrációs igazolás, amelynek kiváltása sok országban kötelező. A huzamos tartózkodás jogát igazoló okmányt nem kötelező beszerezni.

A huzamos tartózkodás jogát igazoló dokumentum hasznos lehet, ha hatósági ügyeket kell intéznie, vagy ha adminisztratív tennivalóknak kell eleget tennie. Ha Önnek birtokában van az okmány, a hatóságok többé már nem kérhetik annak igazolására, hogy van állása, illetve hogy rendelkezik a szükséges anyagi forrásokkal, egészségbiztosítással stb.

Ha Ön kérelmezi a huzamos tartózkodás jogát igazoló okmányt, a hatóságoknak a lehető legrövidebb időn belül ki kell azt bocsátaniuk, és a kiváltás nem kerülhet többe, mint amennyit az ország saját állampolgárainak kell a személyi igazolványért fizetniük. Ha a dokumentum kiváltása során nehézségekbe ütközik, kérjük, forduljon segítségnyújtó szolgálatunkhoz .

A kártya tíz évig marad érvényben és minden további nélkül automatikusan megújítható.

A dokumentum kiváltásához Önnek igazolást kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy:

  • öt éve jogszerűen az országban él. A hatóságok például kérhetik Öntől a beutazásakor kiállított érvényes regisztrációs igazolást és/vagy egyéb igazoló dokumentumokat (pl. munkaszerződést, adóbevallásokat, lakásbérleti szerződést vagy közüzemi számlákat)

vagy

  • már nem dolgozik, és teljesíti azokat a feltételeket, melyek értelmében hamarabb jogosult elnyerni a huzamos tartózkodás jogát.
EU-jogszabályok
Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz