Navigacijski put

Ažurirano : 27/01/2017

Stalni boravak (više od pet godina) za državljane države članice

Kao državljanin države članice nakon pet godina neprekinutog zakonitog boravka u drugoj državi članici automatski stječete pravo na stalni boravak u toj državi.

U tom slučaju možete podnijeti zahtjev za dozvolu za stalni boravak, kojom se potvrđuje vaše pravo na boravak u državi u kojoj trenutačno stalno boravite, pri čemu ne morate ispunjivati nikakve uvjete.

Dozvola za stalni boravak nije isto što i potvrda o prijavi boravišta koja je u mnogim državama obvezna. Dozvola za stalni boravak nije obvezan dokument.

Dozvola za stalni boravak može vam biti korisna u rješavanju administrativnih formalnosti s nadležnim tijelima. Moguće je da vas u tom slučaju nadležna tijela više neće tražiti dokaz o zaposlenju, o tome imate li dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje, o zdravstvenom osiguranju itd.

Podnesete li zahtjev za dozvolu za stalni boravak, nadležna tijela dužna su vam je izdati što je prije moguće i uz naplatu iznosa koji ne smije biti veći od iznosa koji uplaćuju državljani te države za izdavanje osobne iskaznice. Ako to ne učine, možete se obratiti našim službama za pomoć.

Dozvola u pravilu vrijedi deset godina i automatski se obnavlja pri čemu nije potrebno ispuniti nikakve uvjete ili zahtjeve.

Za izdavanje dozvole morate dostaviti sljedeće dokumente:

  • dokaz da zakonito boravite u zemlji 5 godina. Tijela bi Vas, primjerice, mogla zatražiti da predočite važeću potvrdu o prijavi boravka izdanu kada ste stigli i/ili druge prateće dokumente (poput ugovora o radu, poreznoj prijavi, ugovora o najmu ili računa za režije)

ili

  • dokaz da ste prestali raditi i da ispunjujete uvjete za ranije izdavanje dozvole za stalni boravak.
Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje