Navigointipolku

Päivitetty : 14/07/2016

living-abroad

EU-kansalaisen pysyvä oleskeluoikeus – yli viiden vuoden oleskelu ulkomailla

Jos olet asunut laillisesti toisessa EU-maassa yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan, saat EU-kansalaisena automaattisesti pysyvän oleskeluoikeuden maassa.

Voit tällöin hakea pysyvän oleskeluoikeuden todistavaa asiakirjaa, jolla vahvistetaan oikeutesi oleskella pysyvästi uudessa asuinmaassasi ilman mitään ehtoja.

Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja ei ole sama kuin oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus, joka on monissa maissa pakollinen. Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja ei ole pakollinen.

Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja on hyvä olla olemassa, kun asioit viranomaisten kanssa tai huolehdit hallinnollisista muodollisuuksista. Viranomaiset eivät voi enää vaatia sinua todistamaan, että sinulla on riittävästi rahaa elättää itsesi, työpaikka, sairausvakuutus tai muuta vastaavaa.

Kun haet viranomaisilta pysyvän oleskeluoikeuden todistavaa asiakirjaa, se on myönnettävä mahdollisimman nopeasti, eikä siitä saa veloittaa enempää kuin mitä maan omilta kansalaisilta veloitetaan henkilökortista. Jos viranomaiset eivät noudata näitä vaatimuksia, voit soittaa neuvontapalveluumme .

Kortti on voimassa kymmenen vuoden ajan, ja se uusitaan automaattisesti ilman lisäehtoja tai -vaatimuksia.

Asiakirjaa hakiessasi tarvitset

  • todistuksen siitä, että olet asunut maassa laillisesti viiden vuoden ajan. Viranomaiset voivat pyytää sinua esittämään esimerkiksi voimassa olevan oleskeluoikeuden rekisteröintitodistuksen, joka sinulle myönnettiin maahan saapuessasi ja/tai muita asiakirjoja (esimerkiksi työsopimuksen, verotustodistuksen, vuokrasopimuksen tai sähkö-, vesi- tai kaasulaskun)

tai

  • todistuksen siitä, että et enää ole työssä ja että täytät tavanomaista aiemmin myönnettävän pysyvän oleskeluluvan ehdot.
EU-lainsäädäntö
Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa