Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 26/04/2017

Înregistrarea membrilor de familie provenind din UE, în altă țară din UE

Membrii de familie care sunt cetățeni UE pot obține drept de ședere în țara gazdă din UE, în baza acelorași condiții administrative care vi se aplică și dumneavoastră. Verificați condițiile și formalitățile pentru:

De asemenea, se pot baza pe faptul că sunt membri ai familiei dumneavoastră. În acest caz, trebuie să prezinte următoarele documente pentru a obține certificatul de înregistrare de la primărie sau de la poliție:

 • cartea de identitate sau pașaportul, în curs de valabilitate
 • certificatul dumneavoastră de înregistrare sau un alt document care să ateste că locuiți în țara respectivă
 • dovada că au o legătură de rudenie cu dumneavoastră (de ex. un certificat de căsătorie sau de naștere)
 • pentru copii/nepoți, dovada că au mai puțin de 21 de ani sau că se află în întreținerea dumneavoastră
 • pentru părinți/bunici, dovada că se află în întreținerea dumneavoastră
 • pentru alți membri de familie, dovada că sunt în întreținerea dumneavoastră sau că au nevoie de îngrijirea dumneavoastră din considerente medicale serioase
 • pentru partenerii necăsătoriți, dovada menținerii unei relații pe termen lung și durabile cu dumneavoastră

Nu vi se poate cere niciun alt document.

Certificatul de înregistrare va fi eliberat imediat pentru soț/soție, copii/nepoți și părinți/bunici. Pentru ceilalți membri de familie, autoritățile trebuie să ia o decizie privind eliberarea unui certificat de înregistrare în cel mai scurt timp posibil.

Certificatul de înregistrare nu trebuie să coste mai mult decât cartea de identitate sau documentele similare care se eliberează cetățenilor țării gazdă.

Certificatul este valabil pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că nu trebuie reînnoit. Cu toate acestea, va trebui probabil să le comunicați autorităților locale eventualele schimbări de adresă.

Unde și cum se pot înregistra în țara-gazdă membrii de familie provenind din UE:

Alegeţi ţara

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

În cazul țărilor în care este obligatoriu să vă înregistrați, s-ar putea să primiți o amendă dacă nu respectați această procedură, dar puteți locui în continuare pe teritoriul lor și nu puteți fi expulzat din acest motiv.

În multe țări, membrii de familie trebuie să aibă permanent asupra lor certificatul de înregistrare și cartea de identitate sau pașaportul. În caz contrar, ei pot fi amendați, dar nu pot fi expulzați din acest motiv.

Dacă aveți probleme cu obținerea unui certificat de înregistrare pentru membrii familiei dumneavoastră, puteți apela la serviciile noastre de asistență.

Aflați care sunt formalitățile necesare pentru a obține un permis de ședere pentru membrii de familie care nu sunt cetățeni UE .

Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere