Navigációs útvonal

Frissítve : 14/04/2016

health

A hazájuktól eltérő EU-tagállamban élő uniós polgárok egészségügyi ellátásra való jogosultsága

Ha Ön uniós polgárként egy másik EU-országba költözik, ugyanolyan feltételekkel jogosult ott egészségügyi ellátást igénybe venni, mint az adott ország állampolgárai. Az, hogy melyik ország egészségbiztosítási rendszere fizeti végül az Ön orvosi kezelését, az Ön egyedi helyzetétől függ. Rendszerint az új lakóhely szerinti ország fizeti majd a költségeket – például ha Ön munkavállalás céljából költözött oda.

Ha Ön a korábbi lakhelye szerinti országban felírt gyógyszert egy másik uniós országban szeretné kiváltani, elképzelhető, hogy ott az orvosságot más néven vagy egyáltalán nem forgalmazzák.

Az egészségügyi és a szociális biztonsági rendszerek különbözőképp működnek az egyes európai országokban. Vannak olyan tagállamok, ahol a beteg fizet közvetlenül a vizsgálatért, illetve a kezelésért.

Ha Ön uniós polgárként nem a hazájában, hanem egy másik EU-tagországban él, és nem a lakóhelyén, hanem egy harmadik EU-országban igényel egészségügyi ellátást, az ellátás költségeinek fedezésére vonatkozó szabályok egyaránt függnek:

  • az Ön helyzetétől (például, hogy Ön nyugdíjas vagy alkalmazott-e);
  • attól, hogy az Ön lakóhelye melyik országban van (az egyes országok különböző szabályokat alkalmaznak).

Érdeklődjön az Ön országában működő nemzeti kapcsolattartó pontnál az Önre vonatkozó szabályokról.

EU-jogszabályok
Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

Ebben az esetben: a 28 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc

Retour au texte en cours.