Navigacijska pot

Posodobitev : 08/03/2017

Zdravstveno zavarovanje med začasnim bivanjem v tujini

Če ste državljan EU in med začasnim bivanjem – na počitnicah, poslovnem potovanju ali študiju – v tujini nenadoma zbolite, ste upravičeni do vseh nujnih zdravstvenih storitev. Imate enake pravice do zdravstvene oskrbe kot zavarovanci te države.

Na potovanje v tujino je treba s seboj vedno vzeti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartica je dokazilo, da ste zavarovani v državi EU.

Če evropske kartice zdravstvenega zavarovanja nimate ali je ne morete uporabiti (denimo v zasebnem zdravstvu), vam zdravljenja ne morejo zavrniti, vendar boste morda morali za zdravstveno storitev takoj plačati in zaprositi za povračilo stroškov po vrnitvi domov.

Med postopkoma pri nenačrtovanem zdravljenju (če nenadoma zbolite) in načrtovanim zdravljenjem (če potujete v tujino namenoma na zdravljenje) so velike razlike.

Kako do evropske kartice zdravstvenega zavarovanja

Nekatere države izdajo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja skupaj z nacionalno zdravstveno izkaznico. V drugih, tudi v Sloveniji, morate zanjo zaprositi posebej.

Evropska kartica je brezplačna, zanjo pa morate zaprositi pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje še pred potovanjem v tujino.

Na spletu so se pojavile lažne strani, kjer vam za določen znesek ponujajo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Teh strani ne uporabljajte, za kartico pa zaprosite neposredno svoj zavod za zdravstveno zavarovanje.

Pri zavodu za zdravstveno zavarovanje preverite, ali in koliko vaše zdravstveno zavarovanje krije vaše družinske člane.

Informacije o evropski kartici zdravstvenega zavarovanja po državah:

Izberite državo:

Evropska komisija ni odgovorna za vsebino na zunanjih spletnih straneh.

Omejitev uporabe evropske kartice zdravstvenega zavarovanja

  • Državljani držav, ki niso članice EU, evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ne morejo uporabiti za zdravstvene storitve na Danskem.
  • Hrvaški državljani evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ne morejo uporabiti za zdravstvene storitve v Švici.
  • Kartica ne krije stroškov reševanja in vrnitve v domovino. Če želite kritje za brezplačno vrnitev v domovino v primeru hujše bolezni ali nesreče v drugi državi EU, morate skleniti posebno zavarovanje za tujino.
  • Kartica ne krije stroškov zasebnih zdravstvenih storitev in zdravstvenih storitev pri načrtovanem zdravljenju v drugi državi EU.

Praktični primer

Poskrbite za dodatno turistično zavarovanje

Sven s Švedske se je odpravil v Francijo na smučanje. Med smučanjem si je poškodoval koleno in ga je morala rešiti francoska gorska reševalna služba. Po vrnitvi na Švedsko je prejel visok račun za reševanje, ki ga je moral v celoti plačati, saj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov reševalnih akcij.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje