Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 08/03/2017

Υγειονομική κάλυψη για σύντομη διαμονή στο εξωτερικό

Εάν είστε υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας στο εξωτερικό - για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές - δικαιούστε κάθε είδος υγειονομικής περίθαλψης που είναι αναγκαίο να σας παρασχεθεί αμέσως προτού επιστρέψετε στη χώρα σας. Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεστε.

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), η οποία αποδεικνύει ότι είστε ασφαλισμένος σε χώρα της ΕΕ.

Εάν δεν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (π.χ. σε περίπτωση ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης), δεν μπορούν να σας αρνηθούν την παροχή περίθαλψης, ενδέχεται όμως να σας ζητηθεί να πληρώσετε για αυτήν και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας μόλις επιστρέψετε στη χώρα σας.

Οι διαδικασίες που διέπουν τη μη προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη (σε περίπτωση ξαφνικής ασθένειας) και την προγραμματισμένη ιατρική περίθαλψη (εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ειδικά για λόγους ιατρικής περίθαλψης) διαφέρουν σημαντικά.

Αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ)

Σε ορισμένες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται μαζί με το βιβλιάριο ασθενείας. Σε άλλες πρέπει να τη ζητήσετε ξεχωριστά.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα για την ΕΚΑΑ. Δικαιούστε να τη λάβετε δωρεάν από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας προτού αναχωρήσετε από τη χώρα σας.

Ορισμένοι επιτήδειοι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες που σας προτείνουν να παραγγείλετε σ' αυτούς την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας έναντι πληρωμής. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά επικοινωνείτε απευθείας με τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας.

Φροντίστε να ενημερωθείτε από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας σε ποιον βαθμό η υγειονομική σας ασφάλιση καλύπτει και τα μέλη της οικογενείας σας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ):

Επιλέξτε χώρα:

Σημειώστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο εξωτερικών ιστοτόπων.

Περιορισμοί στη χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας

  • οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας για ιατρική περίθαλψη στη Δανία
  • οι υπήκοοι της Κροατίας δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας στην Ελβετία
  • η κάρτα δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάσωσης και επαναπατρισμού - για να επιστρέψετε δωρεάν στη χώρα σας λόγω σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος κατά την επίσκεψή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα χρειαστείτε ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη
  • η κάρτα δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ούτε τα έξοδα προγραμματισμένης περίθαλψης σε άλλη χώρα της ΕΕ

Μια αληθινή ιστορία

Κάντε συμπληρωματική ασφάλιση ταξιδιού

Ο Σβεν, Σουηδός υπήκοος, ταξίδεψε στη Γαλλία για να κάνει σκι. Κατά τη δεύτερη ημέρα των διακοπών του, χτύπησε το γόνατό του ενώ έκανε σκι και χρειάστηκε να του παρασχεθεί βοήθεια από γαλλικά σωστικά συνεργεία. Όταν επέστρεψε στη χώρα του, έλαβε έναν τεράστιο λογαριασμό για το κόστος διάσωσής του. Ο Σβεν έπρεπε να πληρώσει τον λογαριασμό αυτό στο ακέραιο, καθώς τα έξοδα έρευνας και διάσωσης δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές