Kruimelpad

Bijgewerkt : 20/04/2016

health

Ongeplande gezondheidszorg Kosten en vergoedingen

Met een Europese zorgpas

Als u een doktersbehandeling nodig heeft als u in een ander EU-land bent, zijn de betaling en vergoeding van de kosten een stuk eenvoudiger wanneer u een Europese zorgpas heeft.

Met de Europese zorgpas kunt u behandeld worden en vergoeding vragen voor de kosten op dezelfde voorwaarden als inwoners van het land waar u bent. Als de behandeling voor inwoners van dat land gratis is, hoeft u niets te betalen. Moet u wel betalen, dan kunt u ofwel een vergoeding vragen van de nationale zorginstelling български Lietuvių français Deutsch magyar English terwijl u nog in dat land bent, of na thuiskomst uw eigen zorgverzekering om vergoeding vragen. Medische kosten worden vergoed op basis van de regels en tarieven van het land waar de behandeling heeft plaatsgevonden. Het kan dus zijn dat u alle kosten vergoed krijgt, maar ook dat u een eigen bijdrage moet betalen, als dat gebruikelijk is in het land waar u behandeld bent. Uw verzekeraar kan ook op grond van zijn eigen regels besluiten alle kosten te vergoeden.

Voorbeeld

Lees meer over de regels voor sociale zekerheid in het land dat u bezoekt.

Anna is aangesloten bij de wettelijk verplichte ziektekostenverzekering van EU-land A en verblijft een paar maanden in land B om haar studie af te maken. Ze heeft haar Europese zorgpas, gekregen in land A, meegenomen naar land B. Ze is zwanger en wil bevallen in land B. Zwangerschap en bevalling worden beschouwd als dringende medische zorg, wat betekent dat Anna recht heeft op medische zorg in land B op vertoon van haar zorgpas en haar identiteitskaart.

Anna wordt in land B behandeld alsof ze verzekerd is in dat land. Dat betekent dat als de behandeling gratis is voor mensen die daar verzekerd zijn, deze ook voor Anna gratis is. Als mensen in dat land betalen voor de behandeling en dan een vergoeding vragen, betaalt Anna hetzelfde bedrag als de inwoners van dat land en kan ze om vergoeding vragen. Ze moet dan vergoeding aanvragen in land B, waar hetzelfde tarief geldt voor haar als voor de inwoners van dat land. Land B krijgt de voor Anna gemaakte kosten later terug van land A, waar Anna is verzekerd.

Maar als Anna alleen naar land B zou zijn gegaan om daar te bevallen, zou men haar Europese zorgpas daar kunnen weigeren: in dat geval had ze afspraken moeten maken om in het buitenland te bevallen vóór haar vertrek naar land B. Dan was ze zeker geweest dat de kosten worden vergoed.

Zonder Europese zorgpas

Als u geen Europese zorgpas heeft of als u de kaart niet kunt gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), kan het zijn dat u de kosten zelf moet betalen en na thuiskomst bij uw eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen. Dit geldt bij zowel openbare als privé-zorgverleners. Maar de voorwaarden zijn wel verschillend:

  • Alleen de behandelingen waar u thuis recht op heeft, worden vergoed.
  • U ontvangt een vergoeding tot maximaal de kosten van de behandeling in eigen land, dus soms minder dan de betaalde kosten.

Als u dringend hulp nodig heeft, kan uw zorgverzekeraar een bewijs dat u verzekerd bent faxen of mailen om te voorkomen dat u vooraf moet betalen.

Weet u niet zeker waar u recht op heeft en wilt u dat voor vertrek controleren? Elk EU-land heeft minstens één nationaal contactpunt waar u kunt nagaan waar u recht op heeft en welke vergoedingsplafonds er gelden.

Nationale adressen en websites.

Als u speciaal naar het buitenland gaat voor een medische behandeling, gelden andere regels.

EU-wetgeving
Openbare raadpleging
Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies

Hier: de 28 EU-lidstaten + IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland

Retour au texte en cours.