Sti

Opdateret : 20/04/2016

health

Ikke-planlagt sundhedspleje: betaling og refusion

Med et europæisk sygesikringskort

Hvis du får brug for lægehjælp, mens du er i et andet EU-land, kan du forenkle procedurerne for betaling og refusion ved at vise dit europæiske sygesikringskort.

Med det europæiske sygesikringskort kan du få lægehjælp - og få refunderet dine udgifter - på samme vilkår som borgerne i det land, du besøger. Hvis den behandling, du har brug for, er gratis for folk, der bor i landet, skal du ikke betale noget. Skal der betales for behandlingen, kan du enten søge om refusion fra den nationale institution български Lietuvių français Deutsch magyar English , mens du stadig er i landet, og få pengene tilbage direkte, eller søge om refusion fra din egen sygesikring, når du kommer hjem. Dine udgifter refunderes efter reglerne og satserne i det land, hvor du fik behandlingen. Så enten får du refunderet alle dine udgifter til behandlingen, eller også skal du betale patientgebyret. Det afhænger af reglerne i det land, hvor du fik behandlingen. Din sygesikring kan også beslutte at refundere de samlede udgifter efter deres egne regler.

Sagseksempel

Sæt dig ind i reglerne for sygesikring i det land, du besøger

Anna er dækket af den nationale sygesikring i EU-land A og tilbringer et par måneder i EU-land B som afslutning på sine studier. Hun har sit europæiske sygesikringskort fra land A med sig. Hun er gravid og skal føde, mens hun er i land B. Ved graviditet og fødsel har man behov for øjeblikkelig lægehjælp, så Anna vil få den nødvendige lægehjælp i land B, når hun viser sit europæiske sygesikringskort og anden legitimation.

Land B vil behandle Anna som en person, der er forsikret i landet. Det betyder, at hvis behandlingen er gratis for folk, der har deres sygesikring der, er den også gratis for Anna. Hvis folk skal betale og så søge om refusion af udgifterne, skal Anna betale de samme gebyrer som landets egne borgere og så søge om refusion. Hun skal søge om refusion i land B, hvor vil hun vil få penge refunderet efter samme regler som folk med sygesikring i landet (land B vil derefter kontakte sundhedsmyndighederne i land A, hvor Anna er forsikret, for at få deres penge tilbage).

Hvis Anna kun er taget til land B for at føde sit barn i landet, kan hendes europæiske sygesikringskort dog blive afvist. Så skal hun i stedet lave aftaler om at føde i udlandet, inden hun forlader land B. Så er hun på forhånd klar over, hvilke omkostninger der vil blive dækket.

Uden et europæisk sygesikringskort

Hvis du ikke har et europæisk sygesikringskort eller ikke kan bruge det (f.eks. på et privathospital, der ikke er omfattet af ordningen), kan du få en regning og så søge om refusion, når du kommer hjem. Det gælder både offentlig og privat behandling. Vilkårene er imidlertid ikke de samme:

  • Det er kun behandling, som du har krav på derhjemme, du vil få refunderet.
  • Du vil kun få refunderet beløbet op til det, behandlingen koster i det hjemland - hvilket kan være mindre end det, du betalte for behandlingen.

Hvis du har brug for akut behandling, kan din egen sygesikring måske hjælpe ved at faxe eller maile bevis for, at du er dækket, så du undgår at skulle betale på stedet.

Hvis du er usikker på dine rettigheder og gerne vil undersøge det, inden du bliver behandlet, har hvert land mindst ét nationalt kontaktpunkt, som kan oplyse dig om, hvorvidt du er berettiget til godtgørelse, og om eventuelle lofter.

Nyttige adresser og websteder i forskellige lande.

Hvis du rejser til udlandet specifikt for at få behandling, gælder der andre regler.

EU-lovgivning
Offentlige høringer
Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
Få hjælp og rådgivning

I dette tilfælde de 28 EU-lande plus Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz

Retour au texte en cours.