Navigacijska pot

Posodobitev : 21/04/2016

health

Pri zdravniku/v bolnišnici v tujini

V nujnih primerih lahko povsod v EU s fiksnega ali mobilnega telefona pokličete na brezplačno telefonsko številko za klic v sili 112. English

Če med obiskom države EU potrebujete zdravniško pomoč ali bolnišnično zdravljenje, bodo z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja administrativni postopki in povračilo stroškov javnozdravstvenih storitev enostavnejši.

Zdravstveni sistemi in sistemi socialnega varstva se med državami EU razlikujejo. V nekaterih državah boste morda morali že pri zdravniku ali v bolnišnici plačati za zdravstvene storitve, medtem ko je v drugih to urejeno drugače. Informacije o zdravstvenem sistemu države, ki jo želite obiskati, lahko poiščete na spletu English, pri nacionalnem zavodu za zdravstveno zavarovanje български Lietuvių français Deutsch magyar English , nacionalni kontaktni točki ali z aplikacijo za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za pametni telefon.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja samo pri zdravnikih ali v bolnišnicah, ki so v sistemu obveznega zdravstvenega zavarovanja, in ne krije zasebnih zdravstvenih storitev! Za povračilo zasebnih zdravstvenih storitev boste morda lahko zaprosili po vrnitvi domov - vendar se morate najprej pozanimati o svojih pravicah, saj se predpisi o povračilu stroškov med državami zelo razlikujejo!

Praktični primer

Povračilo samo za zdravljenje v sistemu javnega zdravstva

Eva si je zlomila nogo, vendar je kljub temu odšla na službeno potovanje v drugo državo EU. Tam jo je začela noga boleti, zato je obiskala zdravnika. Po vrnitvi domov je prejela račun za zdravstvene storitve, ki ga zavod za zdravstveno zavarovanje ne krije z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, saj je obiskala zasebnega zdravnika. Krili so nekatere stroške zdravljenja, ne pa vseh, saj je bilo zdravljenje v tujini dražje od zdravljenja doma.

Drugačna pravila pa veljajo, če je zdravljenje v tujini načrtovano.

Več o plačilu in povračilu stroškov.

Zakonodaja EU
Javna posvetovanja
Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje