Cale de navigare

Actualizare : 26/10/2016

health

Consultaţii medicale în străinătate

Nu uitaţi! În caz de urgenţă, sunaţi la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenţie vă vor răspunde, oriunde vă aflaţi. English

Dacă aveţi nevoie de medic sau de tratament spitalicesc pe durata unei călătorii în altă ţară din UE, cardul european de asigurări sociale de sănătate va simplifica procedurile administrative şi de rambursare în cazul sistemului public de sănătate.

Nu uitaţi că sistemele medicale şi de asigurări sociale diferă de la o ţară a UE la alta. Dacă în unele ţări va trebui să plătiţi consultaţia şi tratamentul, în altele nu se fac plăţi directe. Puteți obține informații despre sistemul național al țării pe care o vizitați on-line English, de la o instituție națională български Lietuvių français Deutsch magyar English , de la un punct național de contact sau prin intermediul aplicației pentru smartphone.

Cardul este acceptat doar de medicii şi spitalele afiliate sistemului public de sănătate - sistemul privat nu este acoperit! Dacă beneficiaţi de tratament în sistemul privat, aţi putea avea posibilitatea de a solicita rambursarea costurilor când vă întoarceţi acasă. Verificaţi-vă mai întâi drepturile, pentru că normele în materie de rambursare pot fi diferite!

Caz real

Asiguraţi-vă că sunteţi tratat în sistemul public de sănătate

Ewa avea piciorul rupt când a plecat într-o călătorie de afaceri în altă ţară din UE. Pentru că avea dureri, s-a hotărât să meargă la medic. La întoarcerea acasă a primit factura şi a constatat că aceasta nu este acoperită de cardul european de asigurări de sănătate, pentru că medicul o tratase ca pe un pacient din sistemul privat. Ewa a solicitat rambursarea costurilor de către casa de asigurări de sănătate, dar nu a primit decât o parte din bani, întrucât costul tratamentului din străinătate fusese mai ridicat decât cel al tratamentului pe care l-ar fi putut primi acasă.

Atenţie! Regulile diferă, dacă vă deplasaţi într-o ţară din UE special pentru a primi tratament medical.

Mai multe despre plăți și rambursări.

Legislaţia UE
Consultaţii publice
Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere