Navigációs útvonal

Frissítve : 21/04/2016

health

Ha orvoshoz kell fordulnunk/kórházi ellátásra van szükségünk külföldön

Ne feledje, a 112-es hívószámon az EU bármelyik országában segítséget kérhet a segélyszolgálatoktól. A hívás vezetékes telefonról és mobiltelefonról egyaránt ingyenes. English

Ha Ön külföldi útja során sürgősségi ellátásra szorul, illetve kórházba kerül valamelyik uniós országban, sokat segít, ha Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája, mely nagyban megkönnyíti az adminisztratív teendőket és az utólagos költségtérítést - feltéve, hogy állami egészségügyi ellátást vett igénybe.

Ne feledje, hogy az egészségügyi ellátás szabályozása és a társadalombiztosítási rendszer minden uniós országban más és más. Egyes országokban közvetlenül az orvosnál, illetve a kórházban kell fizetni a kezelésért, míg máshol a beteg nem fizet helyben a kapott ellátásért. Ha tájékozódni szeretne a célország egészségügyi rendszeréről, ezt megteheti online, vagy forduljon az ottani illetékes szervek vagy a nemzeti kapcsolattartó pontok valamelyikéhez. Az európai egészségbiztosítási kártyához készült okostelefon-alkalmazás szintén hasznos és részletes útmutatással szolgál a kártyáról és annak használatáról.

Az európai egészségbiztosítási kártyát csakis az állami ellátórendszerrel szerződéses viszonyban álló orvosok és kórházak fogadják el - a magánintézmények által nyújtott egészségügyi ellátást a kártya nem fedezi! Ennek ellenére nem kizárt, hogy Ön költségtérítésre jogosult, ha magánfinanszírozású egészségügyi ellátást vesz igénybe külföldön - előtte azonban feltétlenül járjon utána, milyen jogai vannak, mert a visszatérítésre vonatkozó szabályok az egyes országokban eltérhetnek egymástól!

Konkrét eset

Csak az állami egészségügyi ellátást vegye igénybe

Ewa üzleti útja előtt eltörte a lábát, ezért gipszelt lábbal kellett hazájából egy másik uniós országba utaznia. Mivel kinntartózkodása során fájni kezdett a lába, orvoshoz ment. Külföldi útjáról hazatérve megkapta a számlát az orvosi ellátásért, melyre nem terjedt ki az európai egészségbiztosítás, mivel az orvos magánbetegként kezelte. Az egészségbiztosító megtérítette Ewa költségeinek egy részét, de nem mindet, mert az ellátás költsége külföldön magasabb volt, mint Ewa hazájában lett volna.

Felhívjuk figyelmét, hogy más szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha Ön kifejezetten gyógykezelés céljából utazik külföldre.

További információk a költségekről és a költségtérítésről.

EU-jogszabályok
Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz