A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 12/10/2017

Ha orvoshoz kell fordulnunk/kórházi ellátásra van szükségünk külföldön

Ha Ön külföldi útja során orvosi ellátásra szorul, illetve kórházba kerül valamelyik uniós országban, sokat segít, ha Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája. A kártya nagyban megkönnyíti az adminisztratív teendőket és a költségtérítést – feltéve, hogy Ön állami egészségügyi ellátást vett igénybe.

Ne feledje, hogy az egészségügyi ellátás szabályozása és a társadalombiztosítási rendszer minden uniós országban más és más. Fontos tudni, hogy egyes országokban a vizsgálatért és a kezelésért fizetni kell az orvosnál, illetve a kórházban, akkor is, ha az Ön hazájában nem így működik az egészségügyi ellátási rendszer. A célország egészségügyi rendszeréről az illetékes nemzeti szerveknél, a nemzeti kapcsolattartó pontok bármelyikénél, az európai egészségbiztosítási kártyához készült okostelefon-alkalmazás révén vagy honlapunkon lehet tájékozódni – ehhez válassza ki az Önt érdeklő országot a következő listából:

Ország kiválasztása:

Az európai egészségbiztosítási kártyát csakis az állami ellátórendszerrel szerződéses viszonyban álló orvosok és kórházak fogadják el – a magánintézmények által nyújtott egészségügyi ellátásra nem terjed ki a kártya hatálya. Ennek ellenére nem kizárt, hogy Ön akkor is jogosult költségtérítésre, ha magánrendelőben vagy magánkórházban vesz igénybe egészségügyi ellátást külföldön – előtte azonban feltétlenül járjon utána, milyen jogai vannak, mert a visszatérítésre vonatkozó szabályok az egyes országokban eltérhetnek egymástól.

Konkrét eset

Csak az állami egészségügyi ellátást vegye igénybe

Ewa üzleti útja előtt eltörte a kezét, ezért gipszelt karral kellett hazájából egy másik uniós országba utaznia. Mivel kinntartózkodása során fájni kezdett a karja, orvoshoz ment. Külföldi útjáról hazatérve megkapta a számlát az orvosi ellátásért. Kiderült, hogy a költségek nem tartoznak az európai egészségbiztosítási rendszer hatályába, mivel az orvos magánbetegként kezelte. Az egészségbiztosító megtérítette Ewa költségeinek egy részét, de nem mindet, mert az ellátás költsége külföldön magasabb volt, mint Ewa hazájában lett volna.

Fontos tudni, hogy más szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha valaki kifejezetten gyógykezelés céljából utazik külföldre.

További információk az egészségügyi ellátással kapcsolatos költségekről és költségtérítésről.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz