Navigációs útvonal

Frissítve : 17/11/2016

Ha orvoshoz kell fordulnunk/kórházi ellátásra van szükségünk külföldön

Ha Ön külföldi útja során orvosi ellátásra szorul, illetve kórházba kerül valamelyik uniós országban, sokat segít, ha Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája. A kártya nagyban megkönnyíti az adminisztratív teendőket és a költségtérítést – feltéve, hogy Ön állami egészségügyi ellátást vett igénybe.

Ne feledje, hogy az egészségügyi ellátás szabályozása és a társadalombiztosítási rendszer minden uniós országban más és más. Fontos tudni, hogy egyes országokban a vizsgálatért és a kezelésért fizetni kell az orvosnál, illetve a kórházban, akkor is, ha az Ön hazájában nem így működik az egészségügyi ellátási rendszer. A célország egészségügyi rendszeréről tájékozódni lehet honlapunkon, az illetékes nemzeti szerveknél, a nemzeti kapcsolattartó pontok bármelyikénél vagy az európai egészségbiztosítási kártyához készült okostelefon-alkalmazás révén.

Az európai egészségbiztosítási kártyát csakis az állami ellátórendszerrel szerződéses viszonyban álló orvosok és kórházak fogadják el – a magánintézmények által nyújtott egészségügyi ellátást a kártya nem fedezi. Ennek ellenére nem kizárt, hogy Ön akkor is jogosult költségtérítésre, ha magánrendelőben vagy magánkórházban vesz igénybe egészségügyi ellátást külföldön – előtte azonban feltétlenül járjon utána, milyen jogai vannak, mert a visszatérítésre vonatkozó szabályok az egyes országokban eltérhetnek egymástól.

Konkrét eset

Csak az állami egészségügyi ellátást vegye igénybe

Ewa üzleti útja előtt eltörte a kezét, ezért gipszelt karral kellett hazájából egy másik uniós országba utaznia. Mivel kinntartózkodása során fájni kezdett a karja, orvoshoz ment. Külföldi útjáról hazatérve megkapta a számlát az orvosi ellátásért. Kiderült, hogy a költségeket nem fedezi az európai egészségbiztosítás, mivel az orvos magánbetegként kezelte. Az egészségbiztosító megtérítette Ewa költségeinek egy részét, de nem mindet, mert az ellátás költsége külföldön magasabb volt, mint Ewa hazájában lett volna.

Fontos tudni, hogy más szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha valaki kifejezetten gyógykezelés céljából utazik külföldre.

További információk az egészségügyi ellátással kapcsolatos költségekről és költségtérítésről.

Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz