Navigointipolku

Päivitetty : 21/04/2016

health

Lääkärikäynti ja sairaalahoito ulkomailla

Muista, että hätätilanteessa kaikkialla EU:ssa saat yhteyden viranomaisiin kaikilla matka- ja lankapuhelimilla soittamalla ilmaiseen hätänumeroon 112. English

Jos joudut lääkärinvastaanotolle tai sairaalaan kiireellistä hoitoa varten toiseen EU-maahan tekemäsi matkan aikana, eurooppalaisen sairaanhoitokortin mukana pitäminen yksinkertaistaa paperityötä ja korvausten saamista julkisessa terveydenhuollossa.

Muista, että terveydenhuolto- ja sosiaaliturvajärjestelmät poikkeavat toisistaan eri EU-maissa. Joissakin maissa sinun on maksettava lääkärille tai sairaalalle hoidosta saman tien, kun taas muualla ei tarvita käteistä. Tietoa vierailumaasi kansallisesta terveydenhoitojärjestelmästä saat verkossa English kyseisen maan kansallisilta viranomaisilta български Lietuvių français Deutsch magyar English , kansalliselta yhteyspisteeltä tai eurooppalaisen sairaanhoitokortin mobiilisovelluksesta.

Ainoastaan lakisääteiseen terveydenhuoltojärjestelmään kuuluvat lääkärit ja sairaalat hyväksyvät eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Yksityistä terveydenhuoltoa se ei korvaa. Jos käytät yksityisiä terveyspalveluita, voit mahdollisesti hakea niistä korvausta kotimaassasi. Kannattaa kuitenkin tarkistaa oikeudet etukäteen, sillä korvaussäännöt vaihtelevat.

Esimerkkitapaus

Varmista, että sinua hoidetaan kohdemaasi julkisen terveydenhuollon puolella

Ewan jalka oli murtunut, kun hän lähti työmatkalle toiseen EU-maahan. Matkan aikana jalkaan alkoi koskea, joten hän meni lääkäriin. Kotimaahan palattuaan hän sai hoidosta laskun, jota hänen sairausvakuutuslaitoksensa ei korvannut eurooppalaisen sairaanhoitokorttijärjestelmän puitteissa, koska lääkäri oli hoitanut Ewaa yksityispotilaana. Ewa saattoi hakea korvauksia osaan maksuistaan vakuutuslaitokseltaan. Kaikkia maksuja ei kuitenkaan korvattu, koska hoito ulkomailla oli ollut kalliimpaa kuin hänen kotimaassaan.

Huomaa, että jos matkustat ulkomaille nimenomaan lääkärinhoitoa varten, sovellettavat säännöt ovat erilaiset.

 

Lisätietoa maksuista ja korvauksista.

EU-lainsäädäntö
Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa