Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 21/08/2017

Izdaja zdravila na recept v tujini

Recept, ki ga napiše zdravnik v matični državi, velja v vseh državah EU. Toda zdravila, predpisana v eni državi, morda niso na voljo v drugi ali pa imajo drugačno ime.

Svojega zdravnika zaprosite, naj vam napiše „čezmejni recept‟, tj. recept, ki ga lahko uporabite v drugi državi EU.

V drugi državi, tudi v EU, nekatera zdravila morda nimajo dovoljenja za promet ali niso na voljo.

Recept s pravilnimi podatki

Ni posebnega obrazca ali oblike za recepte, ki jih lahko uporabimo v drugi državi EU. Dovolj informacij največkrat vsebujejo že recepti, ki jih uporabimo v domači državi in jih torej lahko uporabimo tudi v tujini. Recept mora vsebovati najmanj naslednje informacije:

  • Podatke o bolniku: priimek in ime (izpisana v celoti) in datum rojstva
  • Datum izdaje recepta
  • Podatke o zdravniku, ki predpiše zdravilo: priimek in ime (izpisana v celoti), poklicna kvalifikacija, kontaktni podatki, naslov kraja dela (tudi država) in podpis (lastnoročni ali digitalni)
  • Podatke o predpisanem zdravilu: splošno ime (in ne blagovna znamka, ki je v drugi državi lahko druga), oblika (tableta, raztopina itd.), količina, učinek in odmerek

Če boste morali recept uporabiti v tujini ali če vam v tujini napišejo recept, ki ga boste morali uporabiti doma, preverite, ali je zdravnik na recept vpisal vse potrebne podatke. Samo tako bodo v lekarni v drugi državi EU razumeli recept in pravilno prepoznali predpisano zdravilo in odmerek.

Za izdajo zdravil na recept veljajo predpisi države, v kateri izdajo zdravilo. To pomeni, da bo lekarniški farmacevt zdravilo izdal po nacionalnih predpisih – in vam na primer ne bo odobril istega števila dnevnih odmerkov.

E-recepti

Če vam zdravnik izda e-recept in boste recept potrebovali v drugi državi EU, morate zaprositi še za tiskano različico recepta, saj v drugih državah morda ne priznavajo e-recepta.

 

Praktični primer

Do zdravila v tujini z receptom od doma

Nemka Anna se zaradi dela odpravlja na Finsko za šest mesecev. Ker bo tam morala v lekarno po uspavalne tablete, je zdravnika zaprosila za recept, ki ga bo lahko uporabila v drugi državi EU. Z receptom, ki ji ga je predpisal zdravnik v Nemčiji, ji bodo uspavalne tablete izdali tudi na Finskem.

Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje