A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 07/08/2017

Vényköteles gyógyszer kiváltása külföldön

Az Unióban felírt gyógyszerreceptek mindegyik EU-tagországban érvényesek. Elképzelhető azonban, hogy az egyik országban felírt gyógyszer nem kapható vagy más néven van forgalomban egy másik országban.

Ha Ön külföldre készül, kérheti kezelőorvosától, hogy más uniós országban kiváltandó rendelvényt, ún. európai gyógyszerreceptet állítson ki az Ön számára.

Előfordulhat viszont, hogy egyes gyógyszerek forgalmazását más tagállamok nem engedélyezik, vagy az is lehet, hogy más okból nem lehet beszerezni bizonyos gyógyszereket egy másik uniós országban.

Az orvosi rendelvényen feltüntetett adatok

Nincs egységes űrlap vagy formátum a más EU-országban kiváltandó gyógyszerreceptekre. Az esetek többségében azok az adatok, amelyeknek valamelyik tagországban szerepelniük kell a rendelvényen, a többi uniós országban is elegendőek. A más tagországban kiváltandó európai gyógyszerreceptnek legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

  • a beteg adatai: családi és utónév (mindkettő kiírva, tehát nem rövidítve) és a születés dátuma;
  • a rendelvény kiállításának dátuma;
  • a gyógyszert felíró orvos adatai: családi és utónév (az egész név kiírva), szakképesítés, a közvetlen kapcsolatfelvételt lehetővé tevő adatok, munkahely címe (beleértve az országot) és aláírás (kézzel írott vagy digitális);
  • a felírt termék adatai: közönséges név (szemben a márkanévvel, amely országonként eltérhet), a kiszerelés (tabletta, oldat stb.), a mennyiség, a hatóanyag-tartalom és az adagolás.

Ha külföldön szándékozik kiváltani orvosi rendelvényét, vagy ha külföldön írt fel orvos Önnek gyógyszert, melyet Ön saját hazájában akar kiváltani, ellenőrizze, hogy a recept tartalmazza-e mindezeket az információkat. Így biztos lehet abban, hogy a gyógyszerész a másik EU-országban a recept alapján biztonsággal meg tudja állapítani, melyik gyógyszerre van Önnek szüksége, és milyen adagban.

Az orvosi rendelvényekre annak az országnak a szabályozása vonatkozik, ahol a gyógyszert kiadják. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerész a gyógyszer adagolása, a gyógyszerhasználat időtartama stb. tekintetében a helyi előírások alapján fog eljárni a gyógyszer kiadásakor. Így előfordulhat például, hogy a felírt gyógyszerből Ön egy másik tagállamban csak kevesebb napra való adagot fog tudni kiváltani.

E-recept

Ha orvosa elektronikus vényt állított ki Önnek, feltétlenül kérje el annak a kinyomtatott változatát, ha a felírt gyógyszert egy másik EU-tagországban szándékozik kiváltani. Az e-receptet ugyanis sok országban nem ismerik el.

 

Konkrét eset

Otthon felírt gyógyszerrecept kiváltása külföldön

Anna Németországban él, de munkavállalás céljából hat hónapra Svédországba költözik. Altatót szed, ezért kiutazása előtt orvosától olyan receptet kér, amelyet fel tud használni más uniós országban. A Németországban megfelelően kiállított vény segítségével svédországi patikákban is ki tudja váltani a felírt altatót.

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz