Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 21/08/2017

Reseptilääkkeen ostaminen ulkomailla

Oman maasi lääkärin kirjoittama lääkeresepti kelpaa kaikissa EU-maissa. Yhdessä maassa saatavilla oleva lääke ei kuitenkaan välttämättä ole myynnissä jossain toisessa maassa, tai sillä voi olla eri nimi.

Voit pyytää lääkäriltäsi toisessa EU-maassa kelpaavan eurooppalaisen lääkemääräyksen.

Joillakin lääkkeillä ei ole välttämättä myyntilupaa tai niitä ei ole saatavana toisessa maassa edes EU:ssa.

Oikeat tiedot lääkemääräykseen

Toisessa EU-maassa käytettävälle lääkemääräykselle ei tarvita erityistä lomaketta, vaan useimmissa tapauksissa tavanomaisen (paperisen) lääkemääräyksen tiedot riittävät. Lääkemääräyksen on sisällettävä vähintään seuraavat tiedot:

  • tiedot potilaasta: sukunimi ja etunimi (kumpikin kokonaisuudessaan) ja syntymäaika
  • lääkemääräyksen antamispäivä
  • lääkärin tiedot: sukunimi ja etunimi (kokonaisuudessaan), ammatillinen pätevyys, suorat yhteystiedot, työosoite (myös maa) ja allekirjoitus (kirjallinen tai digitaalinen)
  • määrätyn tuotteen nimi: yleisnimi (ei kauppanimeä, joka voi olla eri toisessa maassa), muoto (tabletti, liuos tmv.), määrä, vahvuus ja annostus.

Jos sinun on hankittava kotimaasi lääkemääräyksen lääkkeet ulkomailla, tai saat ulkomailla lääkemääräyksen, jonka lääkkeet sinun on saatava kotimaassasi, varmista että lääkäri kirjoittaa siihen vaadittavat tiedot. Tämä varmistaa, että resepti on ymmärrettävissä toisen EU-maan apteekissa, ja saat oikean lääkkeen ja annostuksen.

Lääkemääräykseen sovelletaan sen maan sääntöjä, jossa lääke ostetaan. Myyvässä apteekissa on siis noudatettava myynnin yhteydessä kansallisia sääntöjä; esimerkiksi lääkkeen kerralla saatava määrä saattaa olla pienempi.

Sähköiset lääkemääräykset

Jos saat sähköisen lääkemääräyksen, pyydä lääkäriltä myös paperikopio, jos aiot käyttää sitä toisessa EU-maassa. Pelkkä sähköinen lääkemääräys ei välttämättä kelpaa muualla.

 

Esimerkkitapaus

Lääkkeen ostaminen ulkomailta kotimaasta saadulla reseptillä

Saksalainen Anna on menossa Ruotsiin töihin kuudeksi kuukaudeksi. Hän haluaa saada tarvitsemaansa unilääkettä myös Ruotsista, joten hän pyytää lääkäriltään toisessa EU-maassa kelpaavan lääkemääräyksen. Saksassa lääkäriltä saamansa lääkemääräyksen avulla Anna saa lääkkeensä Ruotsissa.

Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa