Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 07/08/2017

Doktersvoorschriften in het buitenland: kosten en terugbetaling

Als u in het buitenland een geneesmiddel op voorschrift/recept koopt, moet u zelf meestal de volle prijs betalen, ook als dat thuis niet hoeft. Bij thuiskomst kunt u uw zorgverzekeraar echter om terugbetaling vragen.

In hoeverre die op uw verzoek ingaat, hangt af van uw dekking en in welk EU-land u het geneesmiddel hebt gekocht

Uw Europese zorgpas en de apotheek

Met de Europese zorgpas (EHIC) hebt u in een ander EU-land recht op noodzakelijke medische hulp onder dezelfde voorwaarden als plaatselijke verzekerden. Hebt u het voorschrift/recept daar gekregen, laat de apotheker dan ook uw zorgpas zien.

U betaalt dan dezelfde prijs als iemand die in dat land woont en er verzekerd is. Dat betekent dat u in sommige EU-landen helemaal niets hoeft te betalen, terwijl men in andere landen een bijdrage kan vragen.

Geen Europese zorgpas of een buitenlands doktersvoorschrift?

U zult waarschijnlijk de volle prijs moeten betalen voor een geneesmiddel op voorschrift/recept als u:

  • geen zorgpas hebt of uw zorgpas vergeten bent
  • een particuliere reisverzekering hebt
  • een voorschrift hebt uit een ander EU-land (een internationaal of buitenlands voorschrift)

Vergeet niet de apotheker om een factuur te vragen. Bij thuiskomst kunt u uw zorgverzekeraar dan om terugbetaling vragen.

Voorbeeld

Soms moet je wel betalen voor je geneesmiddel op voorschrift

Federica heeft van haar dokter in Italië een recept gekregen voor een geneesmiddel tegen allergie dat ze misschien nodig zal hebben tijdens haar zomervakantie in Frankrijk. In Italië is het middel gratis.

Tijdens haar vakantie in Frankrijk wil Federica haar Italiaanse voorschrift afhalen bij de apotheek. Tot haar verbazing vraagt de apotheker toch een bijdrage van 25 euro.

Als u een doktersvoorschrift hebt uit een bepaald EU-land dat u in een ander land wil afhalen, zult u waarschijnlijk de volle prijs moeten betalen. Bij thuiskomst kunt u uw zorgverzekeraar echter om terugbetaling vragen.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies