Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 07/08/2017

Apteekissa asiointi: kulut ja korvaukset

Kun ostat reseptilääkkeitä ulkomailta, saatat joutua maksamaan lääkkeen koko hinnan heti, vaikkei sinun tarvitsisi tehdä näin kotimaassasi. Jos lääkkeesi korvataan, voit hakea korvausta sairausvakuutuslaitokseltasi kotimaahan palattuasi.

Korvaus riippuu sairausvakuutuksesi kattavuudesta ja vierailusi kohdemaan säännöistä.

Esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi apteekissa

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) avulla sinulla on oikeus saada välttämätöntä hoitoa samoin ehdoin kuin kohdemaasi kansalaisilla. Jos olet saanut kohdemaastasi lääkereseptin, esitä se apteekissa yhdessä EHIC-korttisi kanssa.

Maksat apteekissa saman hinnan lääkkeistä kuin maassa asuvat ja sairausvakuutetut kansalaiset. Joissakin EU-maissa tämä voi tarkoittaa, että et maksa kuluja lainkaan, toisissa taas voit joutua maksamaan osan kustannuksista.

Entä jos sinulla ei ole EHIC-korttia?

Joudut todennäköisesti maksamaan reseptilääkkeistä apteekissa koko hinnan, jos

  • sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai olet unohtanut ottaa sen mukaan matkalle
  • sinulla on yksityinen matkavakuutus
  • sinulla on toisesta EU-maasta saatu rajat ylittävä lääkemääräys.

Pyydä apteekista aina maksukuitti. Ota kotimaahan palattuasi yhteyttä kansalliseen sairausvakuutuslaitokseen, jonka kautta voit hakea korvausta.

Esimerkkitapaus

Voit joutua maksamaan reseptilääkkeet itse

Federicalla on Italiassa saatu resepti allergialääkkeelle, jota hän luultavasti tarvitsee kesälomallaan Ranskassa. Italiassa lääke on maksuton.

Lomalla Ranskassa Federica esittää lääkereseptinsä paikallisessa apteekissa. Hän yllättyy, kun hänen on maksettava allergialääkkeestään 25 euroa.

Jos sinulla on toisesta EU-maasta saatu lääkeresepti ja haluat ostaa lääkkeesi ulkomailta, sinun on todennäköisesti maksettava lääkkeistä koko hinta. Sinulla voi kuitenkin olla oikeus saada korvausta palattuasi kotimaahan.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa