Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Întrebări și răspunsuri - Dreptul la asistență medicală planificată în străinătate

 • Aș dori să merg în altă țară din UE pentru o procedură medicală planificată. Ce trebuie să fac?

  Verificați dacă sistemul național de sănătate sau de asigurări de sănătate din țara dvs. acoperă tratamentul respectiv.

  Decideți apoi cum doriți să fie achitate costurile.

  Opțiunea 1
  Rambursarea se va face conform condițiilor și ratelor de rambursare din țara în care beneficiați de tratament. Dacă alegeți această opțiune, veți avea acces la sistemul public de sănătate și va trebui să contactați casa de asigurări din țara dvs. pentru a solicita o autorizație prealabilă ( formularul S2) în vederea deplasării la un spital din străinătate.

  Casa de asigurări este obligată să vă acorde această autorizație dacă, în conformitate cu legislația națională, aveți dreptul la tratamentul solicitat, dar acesta nu vă poate fi oferit în țară într-un interval de timp rezonabil din punct de vedere medical. Totuși, dacă nu aveți în mod automat dreptul la tratament, organismul de asigurări de sănătate din țara dvs. are libertatea de a refuza să vă acorde autorizația.

  Dacă ați obținut formularul S2, costurile tratamentului vă vor fi rambursate în conformitate cu normele din țara în care primiți asistența medicală. Acest aspect va fi abordat de către instituțiile competente din țara de origine și din țara în care se realizează tratamentul. În mod normal, nu va trebui să plătiți în avans.

  Opțiunea 2
  Puteți alege să plătiți dvs. cheltuielile medicale în avans și să solicitați ulterior rambursarea, conform ratelor aplicate pentru același tratament în țara în care sunteți asigurat. Dacă sunteți asigurat într-o țară în care nu se practică rambursarea, se va aplica un tarif corespunzător costului pe care îl suportă sistemul pentru a oferi tratamentul respectiv.

  Nu contează dacă spitalul la care mergeți este public sau privat.

  Într-un număr limitat de cazuri, este posibil să fiți nevoit să solicitați o autorizație prealabilă - întrebați la casa de asigurări de sănătate sau punctul național de contact. Ca și în primul caz, autorizația trebuie acordată obligatoriu, dacă ar trebui să așteptați prea mult pentru a beneficia de tratament în țara de reședință.
 • Sufăr de o boală rară care nu pot fi tratată în țara de origine și nu este nici măcar acoperită de sistemul național de securitate socială. Casa de asigurări de sănătate va suporta costurile unei operații în altă țară din UE?

  Costurile unui tratament în străinătate sunt suportate doar dacă sistemul național de securitate socială din țara dvs. acoperă tratamentul respectiv. În caz contrar, organismul de asigurări de sănătate din țara dvs. nu este obligat să autorizeze un tratament în străinătate sau să ramburseze costurile aferente (desigur, dacă dorește, poate să facă acest lucru).

  Contactați autoritățile naționale pentru a afla ce opțiuni aveți.
Principalele informații pe această temă
Organizarea de îngrijiri medicale în străinătate
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere