A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések – Tervezett egészségügyi ellátás külföldön: jogok és korlátozások

 • Azt tervezem, hogy egy másik uniós országban végeztetek el egy adott orvosi beavatkozást. Mit kell ehhez tennem?

  Nézzen utána, hogy hazája egészségbiztosítási rendszere vagy pénztára finanszírozza-e az adott beavatkozást.

  A költségek rendezésével kapcsolatban több lehetőség közül választhat:

  1. választási lehetőség
  A visszatérítés a kezelés helye szerinti országban érvényes feltételek és visszatérítési ráták szerint történik. Ha ezt a lehetőséget választja, a külföldi gyógykezelést előzetesen engedélyeztetnie kell ( S2-es nyomtatvány) hazája egészségbiztosítási szervénél ahhoz, hogy a célországban igénybe vehesse az állami egészségügyi rendszer szolgáltatásait.

  Amennyiben a kért kezeléshez vagy beavatkozáshoz Önnek a nemzeti szabályozás szerint joga van, de annak elvégzésére saját hazájában orvosilag ésszerű időn belül nincs mód, az engedély nem tagadható meg Öntől. Ha azonban a kezelésre nem jogosult automatikusan, hazája egészségbiztosítási szervének jogában áll megtagadni az engedély kiadását.

  Ha az S2-es nyomtatvány alapján rendelkezik érvényes engedéllyel, a kezelés költségeit megtérítik, mégpedig a kezelés helye szerinti ország szabályai szerint. A költségeket egymás között rendezik majd a hazájában és a kezelés helye szerinti országban működő illetékes intézmények, így Önnek alapesetben nem kell előre fizetnie.

  2. választási lehetőség
  Dönthet úgy is, hogy előre kifizeti a kezelést, és később kérelmezi költségei visszatérítését abban az országban, ahol Ön egészségbiztosítással rendelkezik. A visszatérítésre ilyenkor az azonos kezelésre alkalmazott helyi ráták szerint kerül majd sor. Ha olyan országban rendelkezik egészségbiztosítással, amelyben nem működik visszatérítési rendszer, akkor a visszatérítés alapja az adott kezeléssel kapcsolatban a rendszerben megállapított tarifa lesz.

  Ilyenkor nincs jelentősége annak, hogy a kezelést állami egészségügyi intézmény vagy magánorvos/magánklinika végzi-e.

  Némely esetben előzetes engedélyre is szüksége lehet – kérdezzen erre rá az egészségbiztosítási szervnél vagy a nemzeti kapcsolattartó pontnál. Ne feledje, hogy az engedélyt kötelesek megadni Önnek, ha máskülönben hazájában túl sokat kellene várnia a kezelésre.
 • Ritka betegségben szenvedek, amelyet a hazámban nem tudnak kezelni. Az adott kezelést hazám társadalombiztosítási rendszere nem finanszírozza. Ha egy másik uniós országban megműtenek, fedezni fogja-e a költségeimet az egészségbiztosítási pénztár?

  A külföldi kezelés költségeit csak akkor térítik vissza Önnek, ha azt az egészségbiztosítás helye szerinti ország társadalombiztosítási rendszere finanszírozza. Ha nem ez a helyzet, akkor az Ön országában működő egészségbiztosítási szerv nem köteles engedélyezni a külföldi kezelést, illetve állni a beavatkozás költségeit (bár természetesen dönthet úgy, hogy így tesz).

  Forduljon tanácsért a nemzeti hatóságokhoz, hogy tájékozódjon a rendelkezésre álló lehetőségekről.
A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Tervezett külföldi gyógykezelés megszervezése
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz