Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 28/02/2017

Načrtovano zdravljenje - stroški in povračilo stroškov

Povračilo stroškov je možno na dva načina:

1. Zavod za zdravstveno zavarovanje krije vse stroške neposredno

 • Ta sistem se uporablja za izvajalce javnozdravstvenih storitev - lahko da ne zajema stroškov zasebnega zdravljenja.
 • Za zdravljenje v tujini je potrebna predhodna odobritev zavoda za zdravstveno zavarovanje. Po odobritvi boste izpolnili ustrezen obrazec (obrazec S2)
 • Celotni znesek zdravljenja krije zavod za zdravstveno zavarovanje.
 • Zavodi se medsebojno dogovorijo o povračilu, zato vam zdravljenja ne bo treba plačati.

Toda če se zdravite v državi, kjer pacienti običajno plačajo zdravstvene storitve in nato dobijo povračilo od zavoda za zdravstveno zavarovanje, boste morda najprej morali sami pokriti nekaj stroškov. Nato boste zahtevali povračilo stroškov od pristojnega organaEnglish v državi, v kateri se zdravite. Stroške vam bodo povrnili neposredno po isti stopnji kot velja za zavarovance te države. Druga možnost je, da za povračilo stroškov zaprosite pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje, ko se vrnete domov.

Če je stopnja povračila stroškov za zdravljenje, ki ste ga prejeli v tujini, višja v državi, v kateri ste zavarovani, ste upravičeni do dodatnega povračila stroškov do stopnje, ki velja za vaše zdravstveno zavarovanje. Zahtevek za doplačilo vložite pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje.

2. Stroške zdravljenja plačate sami in zahtevate povračilo pozneje

 • Ta možnost vključuje vse ponudnike, javne in zasebne.
 • Stroške zdravljenja vam bodo povrnili po stopnji, ki velja v domači državi, vendar samo če ste do takega zdravljenja upravičeni doma.

Še vedno boste morda morali zaprositi za predhodno odobritev - preverite pri nacionalni kontaktni točki.

Praktični primer 1

Xavier želi prejeti redne zobozdravstvene storitve (ki so zajete v njegovem zdravstvenem zavarovanju) v državi članici Y. Vendar so stroški zdravljenja v tej državi višji od stroškov zdravljenja doma. Ker Xavier želi, da nosilec zdravstvenega zavarovanja stroške pokrije v celoti, bo moral zaprositi za predhodno odobritev. Ko bo odobritev prejel, bo lahko odpotoval na zdravljenje v tujino, saj mu stroškov zdravljenja ne bo treba plačati neposredno: običajno se zavodi za zdravstveno zavarovanje medsebojno dogovorijo o povrnitvi stroškov.

Yvonne bi rada čim prej prejela enake zobozdravstvene storitve v državi Y. Na nacionalni kontaktni točki izve, da ne potrebuje predhodne odobritve in odpravi se v tujino na zdravljenje. Stroške zdravljenja bo plačala sama in po vrnitvi domov zaprosila za njihovo povračilo.

Praktični primer 2

Agata želi na zahtevno operacijo v državo Y. Opravil jo bo izvajalec, ki ima pogodbo z javnozdravstvenim sistemom. Za poseg je potrebna predhodna odobritev. Stroške posega bo kril neposredno izvajalec zavarovanja ali pa ga bo plačala sama in po vrnitvi domov zahtevala povračilo.

Bernard se odpravlja na enako operacijo, tudi v državo Y, vendar pri zasebnem izvajalcu. Tudi on mora zaprositi za predhodno odobritev, vendar v njegovem primeru zavod za zavarovanje ne bo plačal zdravljenja. Bernard ga mora plačati sam in nato zahtevati povračilo. Povračilo običajno obračunajo po stopnji, ki se uporablja v njegovi državi za enako vrsto zdravljenja.

Ne glede na to, katero možnost izberete, vam zavod za zdravstveno zavarovanje ne more zavrniti predhodne odobritve:

 • če potrebno zdravljenje ni na voljo v vaši državi, vendar je zajeto v obvezno zdravstveno zavarovanje, in
 • če potrebnega zdravljenja v svoji državi niste deležni v razumnem roku.

Več informacij o stroških in povračilih boste dobili pri izvajalcu zdravstvenih storitev ali pri nacionalni kontaktni točki v državi EU, v kateri se želite zdraviti.

Uporabni naslovi in spletišča po državah.

Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje