Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 28/02/2017

Geplande zorg: kosten en vergoedingen

Er zijn twee manieren waarop u uw kosten vergoed kunt krijgen:

1. Uw ziektekostenverzekering kan de kosten rechtstreeks betalen

 • Dit geldt voor openbare gezondheidszorg, maar niet altijd voor behandelingen in privéklinieken.
 • U moet uw verzekeraar vooraf om toestemming vragen. Als u toestemming krijgt, ontvangt u een aanvraagformulier (S2-formulier).
 • De kosten worden gedekt door uw verzekeraar.
 • Normaal gesproken betaalt uw verzekeraar de zorgverlener direct, dus hoeft u niet te betalen voor de behandeling.

Maar als u wordt behandeld in een land waar patiënten normaal gesproken betalen voor een behandeling en daarna een vergoeding aanvragen bij hun zorgverzekering, kan het zijn dat u eerst een deel zelf moet betalen. U kunt daarna om een vergoeding vragen bij de overheidEnglish in het land waar u behandeld bent. U ontvangt dan dezelfde vergoeding als inwoners van dat land. U kunt ook na thuiskomst een vergoeding vragen aan uw eigen zorgverzekeraar.

Als de vergoeding in het land van behandeling hoger is dan in het land waar u bent verzekerd, moet uw zorgverzekeraar het verschil bijpassen.

2. U kunt de kosten zelf betalen en achteraf om vergoeding vragen

 • Dit is mogelijk bij alle zorgverleners, zowel openbaar als privé.
 • U krijgt een vergoeding tot de hoogte van de behandelingskosten in uw eigen land, maar alleen als u ook in eigen land recht heeft op deze behandeling.

Vraag uw nationale contactpunt of u om voorafgaande toestemming moet vragen.

Voorbeeld 1

Xavier wil regelmatig in EU-land X door een tandarts behandeld worden (wat wordt vergoed door zijn zorgverzekering). Maar de kosten van de behandeling zijn hoger dan die in eigen land. Xavier wil graag dat alle kosten vergoed worden, dus moet hij om voorafgaande toestemming vragen. Als hij die krijgt, kan hij zich in het buitenland laten behandelen zonder zelf te betalen, omdat zijn zorgverzekeraar de kosten direct aan de tandkliniek betaalt.

Yvonne wil dezelfde tandartsbehandeling ondergaan, weer in EU-land X. Ze wil zo snel mogelijk behandeld worden. Daarom neemt ze contact op met het nationale contactpunt en vraagt of ze voorafgaande toestemming nodig heeft. Dat is niet zo. Daarom reist ze naar het buitenland en ondergaat de behandeling. Yvonne betaalt zelf voor de behandeling en vraagt na thuiskomst haar zorgverzekeraar om vergoeding.

Voorbeeld 2

Agatha wil een ingewikkelde ingreep laten uitvoeren door een openbaar ziekenhuis in EU-land Y. Voor deze ingreep is altijd voorafgaande toestemming nodig. Ze vraagt die dus aan en de kosten worden ofwel direct betaald, ofwel na terugkomst vergoed.

Bernard wil dezelfde ingreep ondergaan, ook in land Y, maar in een privékliniek. Hoewel de behandeling niet direct betaald kan worden, moet hij toch om voorafgaande toestemming vragen. Bernard moet de kosten zelf betalen en achteraf om vergoeding vragen. Normaal gesproken ontvangt hij een vergoeding tot de hoogte van de vergoeding die in eigen land voor deze ingreep geldt.

Welke optie u ook kiest, uw zorgverzekeraar mag u de voorafgaande toestemming niet weigeren als:

 • de behandeling die u nodig heeft niet wordt uitgevoerd in uw eigen land, maar wel gedenkt wordt door uw verplichte ziektekostenverzekering, of
 • u in eigen land te lang moet wachten op deze behandeling.

De zorgverlener/kliniek of het nationale contactpunt in het EU-land waar u behandeld wilt worden, kan u meer vertellen over de hoogte van de kosten en de vergoeding.

Nationale adressen en websites.

Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies