A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 28/02/2017

Tervezett egészségügyi ellátás: költségek és költségtérítés

A költségek fedezésének két módja létezik:

1. A költségeket közvetlenül az Ön egészségbiztosítója fedezi.

 • Ezt a rendszert akkor lehet igénybe venni, ha állami egészségügyi szolgáltató által nyújtott kezelésről van szó - magánszolgáltató esetében előfordulhat, hogy az egészségbiztosító nem fedezi a kezelést.
 • Önnek előzetes engedélyt kell kérnie egészségbiztosítójától még azelőtt, hogy külföldre utazik a tervezett kórházi kezelés céljából. Az egészségbiztosító, ha megadja az engedélyt, kiadja Önnek a megfelelő formanyomtatványt (vagyis az S2-es nyomtatványt)
 • Ebben az esetben a kezelés teljes költségét az Ön egészségbiztosítója fedezi.
 • A költségtérítést az érintett intézmények rendszerint elintézik egymás között, ezért Önnek általában nem kell fizetnie a kezelésért.

Ha azonban olyan országban részesül kezelésben, ahol a betegeknek fizetniük kell a kezelésért, és költségeiket az egészségbiztosító utólag téríti meg, előfordulhat, hogy Önnek a költségek egy részét először ki kell fizetnie, majd költségtérítésért folyamodhat a hatóságokhozEnglish a kezelés helye szerinti országban. A hatóságok az ország saját biztosítottjai esetében alkalmazott arányban térítik meg az Ön költségeit. A másik lehetőség az, hogy Ön hazatérése után, saját egészségbiztosítójától kéri költségeinek megtérítését.

Ha abban az országban, ahol Ön biztosítottnak minősül, magasabb a költségtérítés aránya, mint abban az országban, ahol kezelték, kérheti, hogy egészségbiztosítója kiegészítő költségtérítés révén fedezze a különbözetet.

2. Ön fizeti a kezelés költségeit, és utólag visszaigényli a költségeket:

 • Ez a lehetőség az összes szolgáltató esetében rendelkezésre áll, függetlenül attól, hogy állami vagy magánszolgáltatóról van-e szó.
 • Az egészségbiztosító legfeljebb annyit térít meg a költségekből, amennyibe az adott kezelés az Ön hazájában kerül, de csak akkor, ha Ön jogosult a saját hazájában ilyen kezelésben részesülni.

Az is előfordulhat, hogy ebben az esetben is szükség van előzetes engedélyre - érdemes ezt a nemzeti kapcsolattartó pontnál megérdeklődni.

1. konkrét eset

Xavier általános fogászati kezelést szeretne igényelni „Y" országban. Hazájában fedezi az egészségbiztosító az ilyen típusú kezelést. A kezelés azonban ebben a tagállamban többe kerül, mint saját hazájában. Xavier azt szeretné, hogy egészségbiztosítója a teljes költséget fedezze, ezért előzetes engedélyt kell kérnie a hatóságtól. Amint megkapja az engedélyt, kiutazhat „Y" országba, hogy fogászati kezelésben részesüljön. A kezelésért valószínűleg nem kell fizetnie, mivel az illetékes intézmények rendszerint közvetlenül egymással rendezik a költségeket.

Yvonne hasonló fogászati kezelésben szeretne részesülni, szintén külföldön, „X" tagállamban, amilyen hamar csak lehet. Felveszi a kapcsolatot a nemzeti kapcsolattartó ponttal, hogy megtudakolja, kell-e előzetes engedélyt kérnie, és azt a választ kapja, hogy nincs szükség erre. Yvonne maga fizeti ki a külföldi kezelést, majd hazatérése után költségtérítést igényel.

2. konkrét eset

Agatának bonyolult műtétre van szüksége, és szeretné, hogy a műtétet az „Y" ország állami egészségügyi rendszerével szerződéses viszonyban álló szolgáltatók egyike végezze. Ahhoz, hogy az egészségbiztosító akár közvetlenül, akár utólagos költségtérítéssel fedezze a külföldön végzett műtét költségeit, előzetes engedélyre van szükség. Agata ezért előzetes engedélyért folyamodik, és ezt meg is kapja, a műtét költségeit pedig vagy közvetlenül az egészségbiztosító állja, vagy ha Agata fizet a beavatkozásért, akkor hazatérése után kérheti költségeinek megtérítését.

Bernardnak szintén szüksége van erre a műtétre, és ő is „Y" tagállamban szeretné megoperáltatni magát, de magánkórházban. Ebben az esetben is szükség van előzetes engedélyre, de arra nincs lehetőség, hogy az egészségbiztosító közvetlenül kifizesse a költségeket. Bernardnak ki kell fizetnie a műtét költségeit, majd utólag kérhet költségtérítést. Ilyen esetekben a visszatérített összeg rendszerint nem haladhatja meg azt az összeget, amennyibe a műtét a beteg saját hazájában kerülne.

Bármelyik lehetőséget választja is Ön, egészségbiztosítója nem utasíthatja el előzetes engedély iránti kérelmét, ha:

 • a kezelés, amelyre Önnek szüksége van, hazájában nem áll rendelkezésre, ám az állami egészségbiztosító fedezi a kezelés költségeit, vagy
 • saját hazájában a gyógykezelésre csak sokkal később kerülhet sor.

Ha további információkra van szüksége a kezelések költségeiről és a költségtérítésről, vegye fel a kapcsolatot közvetlenül az Ön által kiválasztott egészségügyi szolgáltatóval, vagy forduljon annak az országnak a nemzeti kapcsolattartó pontjához, ahol kezeltetni szeretné magát.

Hasznos tagállami címek és webhelyek.

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz