Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 28/02/2017

Προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη: δαπάνες και επιστροφές δαπανών

Υπάρχουν δύο τρόποι κάλυψης των δαπανών:

1. Να καλύψει ο ασφαλιστικός σας φορέας απευθείας όλες τις δαπάνες.

  • Το σύστημα αυτό ισχύει για τους δημόσιους φορείς υγειονομικής περίθαλψης - μπορεί όμως να μην καλύπτει την ιδιωτική περίθαλψη.
  • Πριν από το ταξίδι σας για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, πρέπει να ζητήσετε προέγκριση από τον ασφαλιστικό σας φορέα. Αν πάρετε προέγκριση, θα σας δοθεί το σχετικό έντυπο αίτησης (το λεγόμενο δελτίο S2)
  • Το πλήρες κόστος της περίθαλψής σας θα καλυφθεί από τον ασφαλιστικό σας φορέα.
  • Η κάλυψη των δαπανών γίνεται συνήθως με απευθείας ρύθμιση μεταξύ των αρμόδιων ασφαλιστικών φορέων, έτσι δεν θα πρέπει να πληρώσετε για την περίθαλψη.

Ωστόσο, αν λάβετε περίθαλψη σε χώρα στην οποία οι ασθενείς πληρώνουν συνήθως για την περίθαλψή τους και στη συνέχεια οι δαπάνες τους επιστρέφονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα, ενδεχομένως να πρέπει να καλύψετε μερικές δαπάνες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών από τις της χώρας στην οποία σας χορηγήθηκε περίθαλψη. Θα σας επιστραφούν απευθείας οι δαπάνες περίθαλψης στα ίδια ποσοστά που ισχύουν και για τους κατοίκους αυτής της χώρας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών από τον ασφαλιστικό σας φορέα όταν επιστρέψετε στη χώρα σας.English

Εάν το ποσοστό επιστροφής των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη που λάβατε στο εξωτερικό είναι υψηλότερο στη χώρα στην οποία είστε ασφαλισμένος, δικαιούστε να ζητήσετε συμπληρωματική επιστροφή δαπανών από τον ασφαλιστικό σας φορέα ώστε να καλυφθεί η διαφορά.English

2. Να πληρώσετε για την περίθαλψη και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών.English

Παράδειγμα 1

Ο Σαβιέ επιθυμεί να υποβληθεί σε συνηθισμένη οδοντιατρική θεραπεία (που καλύπτει ο ασφαλιστικός του φορέας) στο κράτος μέλος Υ. Το κόστος όμως αυτής της θεραπείας σε αυτό το κράτος μέλος είναι υψηλότερο απ' ό,τι στη χώρα του. Ο Σαβιέ θέλει να του καλύψουν το πλήρες κόστος της θεραπείας και γι' αυτό πρέπει να υποβάλει αίτηση προέγκρισης στον ασφαλιστικό του φορέα. Μόλις του χορηγηθεί η προέγκριση, μπορεί να υποβληθεί στη θεραπεία αυτή στο εξωτερικό χωρίς να πληρώσει, καθώς η κάλυψη των συνολικών δαπανών θα αποτελέσει, ως συνήθως, αντικείμενο ρύθμισης μεταξύ των αρμόδιων ασφαλιστικών φορέων.

Η Υβόννη επιθυμεί να υποβληθεί στην ίδια οδοντιατρική θεραπεία, επίσης στο κράτος μέλος Χ. Θέλει να υποβληθεί στη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Η Υβόννη επικοινωνεί με το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας και πληροφορείται ότι δεν χρειάζεται να ζητήσει προέγκριση. Προβαίνει λοιπόν στη θεραπεία. Η Υνόννη πληρώνει τις σχετικές δαπάνες και ζητά την επιστροφή τους όταν επιστρέψει στη χώρα της.

Παράδειγμα 2

Η Αγκάθα επιθυμεί να υποβληθεί σε μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση στο κράτος μέλος Υ από φορέα συμβεβλημένο με το δημόσιο σύστημα υγείας. Εφόσον για τη χειρουργική αυτή επέμβαση απαιτείται προηγούμενη έγκριση, είτε πρόκειται για απευθείας πληρωμή είτε για επιστροφή των εξόδων, η Αγκάθα υποβάλλει αίτηση για προέγκριση. Το κόστος της επέμβασης καλύπτεται είτε απευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα είτε από την ίδια, η οποία στη συνέχεια ζητά επιστροφή των δαπανών όταν γυρίσει στη χώρα της.

Ο Μπερνάρ επιθυμεί να υποβληθεί στην ίδια χειρουργική επέμβαση στο κράτος μέλος Υ, αλλά από ιδιωτικό φορέα. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ζητήσει έγκριση, αλλά δεν ισχύει η επιλογή της απευθείας πληρωμής των δαπανών. Ο Μπερνάρ πρέπει να πληρώσει τα έξοδα της επέμβασης και να ζητήσει στη συνέχεια την επιστροφή τους. Θα του επιστραφούν τα έξοδα μέχρι το ύψος του κόστους της εν λόγω επέμβασης στη χώρα του.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξετε, ο ασφαλιστικός σας φορέας δεν μπορεί να σας αρνηθεί το αίτημά σας για προέγκριση αν:

  • η θεραπευτική αγωγή που χρειάζεστε δεν μπορεί να σας παρασχεθεί στη χώρα σας, αλλά καλύπτεται από την ασφάλισή σας, ή
  • δεν μπορείτε να υποβληθείτε στη θεραπευτική αγωγή που χρειάζεστε στη χώρα σας χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις σχετικές δαπάνες και τον τρόπο επιστροφής τους, είτε απευθείας από τον ασφαλιστικό σας φορέα είτε από το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας της χώρας της ΕΕ στην οποία θέλετε να υποβληθείτε σε θεραπεία.

Χρήσιμες διευθύνσεις και ιστότοποι των κρατών μελών.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές