Vanliga frågor - Planerad vård utomlands – ersättning för vårdkostnader

Kostnaden för utlandsvård täcks bara om vården omfattas av socialförsäkringssystemet i det land där du är försäkrad. Om den inte gör det är din försäkringskassa inte skyldig att bevilja vård utomlands eller ersätta kostnaderna, men den kan välja att göra det ändå.
Kontakta din försäkringskassa för att ta reda på vad som gäller. Du kan också få hjälp i ditt land via de europeiska referensnätverken en . De fungerar som forum där specialister kan samarbeta över gränserna och hjälpa till att diagnostisera och behandla patienter med sällsynta eller sällan förekommande komplexa sjukdomar som kräver särskild specialistvård och samlade kunskaper och resurser.
Ja, så länge behandlingen omfattas av ditt nationella socialförsäkringssystem. Observera att du får ersättning enligt de nivåer som gäller i ditt hemland, dvs. med högst det belopp som samma behandling skulle ha kostat hos en offentlig vårdgivare i ditt hemland.
I vissa fall kan du behöva ansöka om förhandstillstånd – hör med din försäkringskassa eller nationella kontaktpunkt. Om det är alltför lång väntetid för att få vård i hemlandet ska din ansökan beviljas.
Din försäkringskassa är endast skyldig att ersätta dig för vårdrelaterade kostnader i det EU-land där du fick vård, t.ex. kostnader för sjukhusvård, behandling, nödvändigt boende och måltider på sjukhuset.
Men om du har ett förhandstillstånd och reglerna i det land där du är försäkrad omfattar andra kostnader, som resor från ditt hem till vårdgivaren eller en medföljande persons utgifter, kan din försäkringskassa inte vägra dig ersättning med hänvisning till att du fick vård i ett annat EU-land. Du har samma rättigheter som när du får vård i det EU-land där du är försäkrad.
Kontakta din försäkringskassa för att ta reda på vilka kostnader som kan ersättas i ditt fall.
Ja, i vissa fall. Om du till exempel får avslag på din första tillståndsansökan, men får ett tillstånd senare, ska din försäkringskassa också ersätta dig för kostnaderna som uppstod innan du fick tillståndet.
Om du har överklagat ett avslag och sedan genomgår en behandling utomlands innan överklagandet har blivit rättsligt prövat, ska du få ersättning om ditt överklagande godtas.
Du ska också få ersättning om du inte kunde vänta på beslutet om förhandstillstånd av hälsoskäl eller för att du behövde akut vård.
Nej. Din försäkringskassa får inte vägra dig ersättning enbart av kostnadsskäl. 
Vårdköer strider inte mot EU-rätten. Om du uppfyller villkoren för att få behandlingen utomlands (vården omfattas av sjukförsäkringen och du kan inte få vård i hemlandet inom rimlig tid med hänsyn till ditt hälsotillstånd) kan du inte nekas förhandstillstånd även om du redan står i kö för behandlingen i ditt hemland.
Du har rätt att överklaga beslutet. Har dina EU-rättigheter om planerad vård utomlands inte respekterats av myndigheterna? Kontakta Solvit en för att få hjälp.

Läs mer på huvudsidan

EU-lagstiftning

Senast kontrollerat: 03/07/2023
Dela denna sida