Întrebări şi răspunsuri - Cheltuieli și rambursări: tratamente planificate în străinătate

Costurile unui tratament în străinătate sunt suportate doar dacă sistemul național de securitate socială din țara dumneavoastră acoperă tratamentul respectiv. În caz contrar, organismul de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră nu este obligat să autorizeze un tratament în străinătate sau să ramburseze costurile aferente (desigur, dacă dorește, poate să facă acest lucru).
Contactați autoritățile naționale pentru a afla ce opțiuni aveți. Există posibilitatea să beneficiați de ajutor în țara dumneavoastră prin intermediul rețelelor europene de referință en . Acestea sunt transfrontaliere, virtuale și voluntare. Reunesc furnizori de asistență medicală foarte specializați din întreaga Europă pentru a contribui la diagnosticarea și tratarea pacienților care suferă de boli complexe rare sau cu prevalență redusă, care necesită asistență medicală foarte specializată și o concentrare de cunoștințe și resurse.
DA, atâta timp cât tratamentul pe care îl urmați este acoperit de sistemul dumneavoastră național de securitate socială. Atenție! Costurile vă vor fi rambursate în funcție de rata aplicabilă în țara dumneavoastră pentru acest tip de tratament. Aceasta înseamnă că veți primi suma care vi s-ar fi acordat dacă ați fi urmat același tratament în sistemul public de sănătate din țara de origine.
În unele cazuri, este posibil să fiți nevoit să solicitați o autorizație prealabilă – întrebați casa de asigurări de sănătate sau punctul național de contact. Autorizația trebuie acordată obligatoriu dacă timpul de așteptare pentru a beneficia de tratament în țara dumneavoastră ar fi prea lung.
Casa națională de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră este obligată să acopere doar costurile legate de tratamentul dumneavoastră medical în țara UE în care ați fost tratat, cum ar fi asistența acordată în spital, costul tratamentului medical și cazarea și mesele inevitabile în spital.
Totuși, dacă ați primit autorizare prealabilă, iar normele din țara în care sunteți asigurat acoperă și alte costuri – cum ar fi deplasarea de la domiciliu la locul de tratament sau cheltuielile persoanei însoțitoare – casa națională de asigurări de sănătate nu vă poate refuza rambursarea acestor costuri doar pe motiv că ați fost tratat în altă țară din UE. Beneficiați de aceleași drepturi ca și în cazul în care tratamentul v-ar fi fost acordat în țara din UE în care sunteți asigurat.
Pentru a afla ce costuri pot fi rambursate în cazul dumneavoastră, contactați casa națională de asigurări de sănătate.
În anumite situații, da. De exemplu, dacă prima cerere de autorizare v-a fost respinsă, dar în cele din urmă ați primit autorizarea, organismul național de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră ar trebui să vă ramburseze suma care v-ar fi fost în mod normal rambursată dacă autorizarea ar fi fost confirmată de la început.
Alt exemplu: dacă ați beneficiat de tratament în străinătate înainte de a primi rezultatul unei acțiuni în justiție împotriva refuzului de autorizare, ar trebui să fiți rambursat, dacă acțiunea respectivă are succes.
De asemenea, ar trebui să vi se ramburseze cheltuielile în cazul în care nu ați putut aștepta decizia cu privire la cererea de autorizare prealabilă, din motive legate de starea dumneavoastră de sănătate sau de nevoia de a primi tratament de urgență.
NU. Casa de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră nu poate refuza acoperirea tratamentului doar din motive legate de costuri. 
Listele de așteptare nu intră în contradicție cu legislația UE. Atâta timp cât îndepliniți condițiile necesare pentru a beneficia de tratament în străinătate (tratamentul este acoperit de asigurarea dumneavoastră de sănătate și nu vă poate fi furnizat într-un interval de timp justificabil din punct de vedere medical), casa dumneavoastră de asigurări de sănătate nu poate refuza să vă acorde autorizarea, chiar dacă sunteți deja pe o listă de așteptare pentru operație în țara dumneavoastră de origine.
Ar trebui să aveți posibilitatea de a introduce o acțiune în justiție în temeiul legislației naționale. În cazul în care considerați că drepturile dumneavoastră la tratament medical planificat nu au fost respectate de o autoritate națională, contactați SOLVIT en pentru a solicita asistență.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 03/07/2023
Partajați această pagină