Navigacijski put

Ažurirano : 27/06/2016

family

Registrirane partnerske zajednice

U nekoliko država EU svoju partnersku zajednicu možete ozakoniti bez sklapanja braka, u obliku registrirane partnerske zajednice (ponekad se naziva i građanskom partnerskom zajednicom).

Registrirana partnerska zajednica omogućuje dvama osobama koje zajedno žive kao par registrirati odnos u relevantnoj javnoj ustanovi u državi boravka.

Razlike između država EU-a u tom području su ogromne, ne samo u smislu mogućnosti koje nude, već i u mjeri u kojoj su priznate partnerske zajednice sklopljene u inozemstvu (ako su uopće priznate).

Kada je riječ o dvije ili više država EU-a, primjerice zato što ste se preselili nakon registracije ili ste zajednicu registrirali u inozemstvu, morate saznati zakoni koje države se odnose na vašu partnersku zajednicu, što će imati važne posljedice na vaša prava i obveze kao registriranih partnera.

Registrirane partnerske zajednice smatraju se jednakima ili usporedivima s brakom u nekim, ali ne u svim državama EU.

Države EU-a u čijem se zakonodavstvu ne predviđa registrirano partnerstvo:

  • Bugarska
  • Latvija
  • Litva
  • Poljska
  • Rumunjska
  • Slovačka

U državama u kojima se smatraju jednakima, omogućuju vam ostvarivanje jednakih prava na useljenje : vaš registrirani partner imat će pravo doći i živjeti s vama ako se preselite u te države.

Sve države koje omogućuju istospolne brakove English općenito priznaju registrirane istospolne zajednice sklopljene u drugim državama.

U državama u kojima nisu dopušteni istospolni brakovi, ali su uvedeni neki oblici registriranih partnerskih zajednica, istospolni brak sklopljen u inozemstvu općenito omogućuje jednaka prava kao registrirana partnerska zajednica.

Ako je vaš partner državljanin EU-a i ekonomski je ovisan o vama, morat će zatražiti pravo boravka English (na temelju prava na dolazak s registriranim partnerom) od vlasti države u koju se selite.

Ako vaš partner nije državljanin EU-a, registrirana partnerska zajednica bit će ključna za ostvarivanje prava na život u EU-u English.

Ako želite ući u neku drugu državu EU-a koja uopće ne priznaje registrirane partnerske zajednice, vaša će se partnerska zajednica smatrati valjano potvrđenim dugoročnim odnosom. Vaša nova država mora olakšati ulazak i boravak vašeg partnera.

Prava na imovinu i prava na uzdržavanje za osobe u registriranim partnerskim zajednicama ne primjenjuju se na isti način u svim državama EU: vaša prava koja su izvedena iz registrirane partnerske zajednice u jednoj državi mogu se znatno razlikovati u drugoj.

Kako bi to trebalo funkcionirati

Priča za primjer

Mogućnost boravka zahvaljujući registriranoj partnerskoj zajednici

Nina je poduzetnica iz države EU-a "A" koja je otišla u državu "B" radi poslovne prilike i željela je da joj se tamo pridruži njezin registrirani partner Hans, koji je u to vrijeme bio nezaposlen.

Iako država "B" ne priznaje registrirane partnerske zajednice, postojanje partnerske zajednice poslužilo je kao dokaz da su njih dvoje u dugoročnom odnosu pa je Hans dobio dozvolu za preseljenje s Ninom čak i bez vlastitih financijskih resursa.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje