Kruimelpad

Bijgewerkt : 04/04/2016

family

Huwelijk

Het huwelijk (burgerlijk huwelijk: een juridische aangelegenheid zonder band met een religie) wordt in alle EU-landen erkend.

Er gelden verschillende regels voor andere relatievormen, zoals geregistreerd partnerschap en feitelijke relaties.

De nationale wetgeving verschilt sterk van het ene land tot het andere, vooral op het vlak van:

  • de rechten en plichten van gehuwden, bijvoorbeeld op het gebied van eigendom, hun rol als ouders of de familienaam.
  • de verhouding tussen het kerkelijk en het burgerlijk huwelijk; sommige landen beschouwen het kerkelijk huwelijk als gelijkwaardig aan het burgerlijk huwelijk, andere niet. Als u na (alleen) een kerkelijk huwelijk naar een ander land verhuist, is het belangrijk om na te gaan wat de gevolgen voor uw burgerlijke staat zijn.
  • de voorwaarden om te mogen trouwen, met als meest opvallende verschil het recht voor paren van hetzelfde geslacht om te trouwen. Momenteel bestaat dit recht in de volgende EU-landen: België, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk (behalve Noord-Ierland) en Zweden.

Formaliteiten voorafgaand aan het huwelijk

Zijn er verschillende EU-landen bij het huwelijk betrokken, bijvoorbeeld omdat u gaat trouwen met iemand van een ander land of omdat u na uw huwelijk naar een ander land wilt verhuizen, ga dan na van welk land de wetgeving van toepassing is op uw huwelijk en uw eigendommen. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw rechten en plichten als gehuwden.

Gaat u trouwen in een ander EU-land dan waar u woont, vraag dan de autoriteiten ter plaatse welke formaliteiten u moet volgen om uw huwelijk in beide landen erkend te krijgen. Het kan zijn dat uw huwelijk geregistreerd of bekendgemaakt moet worden.

Formaliteiten na het huwelijk

Uw huwelijk wordt in theorie in alle EU-landen erkend, maar dit gaat niet helemaal op voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Als u in een ander EU-land trouwt dan dat waar u vandaan komt, is het aan te bevelen om het huwelijk te laten registreren bij het consulaat in het land waar u woont.

Als u voor werk naar een ander EU-land verhuist, kan uw echtgeno(o)t(e) bij u komen wonen als hij of zij ook een EU-burger is. Er gelden andere regels als uw echtgeno(o)t(e) geen EU-burger is.

Voorbeeld

Huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht, wanneer nationale regels verschillend zijn

De Belgische Emma is in België met de Française Carine getrouwd. Toen Emma voor haar werk naar Duitsland moest verhuizen, kwam Carine met haar mee, maar ze werden er door de autoriteiten niet als een echtpaar beschouwd omdat huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht in Duitsland niet erkend worden.

Omdat in Duitsland geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht wel toegelaten is, kregen Emma en Carine dezelfde rechten als Duitse geregistreerde partners.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies