Navigacijski put

Ažurirano : 04/04/2016

family

Brak

Brak (građanski brak: ispunjavanje lokalnih zahtjeva, ali bez vjerske pripadnosti) zakonski je status priznat u svim državama EU-a.

Različiti se propisi odnose na partnerstva koja nisu brakovi poput registriranih partnerstava i de facto zajednica.

Nacionalni propisi i prakse u vezi s brakom razlikuju se od države do države, uglavnom u pogledu:

  • prava i obveza bračnih parova, primjerice u vezi s imovinom, roditeljskom ulogom ili bračnim imenom.
  • odnosa između vjerskog i građanskog braka - u nekim se državama vjerski brak izjednačava s građanskim, u drugima to nije slučaj. Ako se, nakon što ste sklopili samo vjerski brak, preselite u drugu državu, važno je provjeriti posljedice za vaše bračno stanje.
  • zahtjevi za sklapanje braka - najznačajnija razlika jest pravo na sklapanje braka istospolnih parova. Od danas to se pravo može ostvarivati u sljedećim državama EU-a: Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenoj Kraljevini (ali ne u Sjevernoj Irskoj).

Formalnosti prije sklapanja braka

Ako je riječ o različitim državama EU-a, primjerice zato što sklapate brak s osobom druge nacionalnosti ili zato što se nakon sklapanja braka namjeravate preseliti u inozemstvo, provjerite zakone država koji se odnose na vaš brak i režim bračne stečevine. To će imati važne posljedice u smislu vaših supružničkih prava i obveza.

Ako sklapate brak u nekoj drugoj državi EU-a, a ne u onoj u kojoj živite, provjerite u obje države koje su formalnosti potrebne kako bi vaš brak bio pravovaljan u obje države. To mogu biti zahtjevi vezani uz registraciju ili objavu.

Formalnosti nakon sklapanja braka

Teoretski gledano, zajamčeno je da će vaš brak biti priznat u svim drugim državama EU-a, ali se to ne odnosi u potpunosti na istospolne brakove.

Ako sklapate brak u državi EU-a koja nije vaša država podrijetla, dobro bi bilo registrirati brak u konzularnom uredu vaše države podrijetla otvorenom u državi u kojoj živite.

Ako se preselite u neku drugu državu EU radi posla, vaš suprug ili supruga mogu doći i živjeti s vama ako su također državljani države EU-a. Na supružnike bez državljanstva EU-a primjenjuju se drugi propisi.

Priča za primjer

Istospolni brak - kada je riječ o različitim nacionalnim praksama

Emma, Belgijka, u Belgiji je sklopila brak s Carine, državljankom Francuske. Kada se Emma morala preseliti u Njemačku radi posla, Carine ju otišla s njom, ali ih vlasti nisu smatrale vjenčanima budući da istospolni brakovi u Njemačkoj nisu priznati.

Međutim, budući da su u Njemačkoj dozvoljene registrirane istospolne partnerske zajednice, Emma i Carine mogle su ostvariti ista prava kao parovi u registriranim istospolnim partnerskim zajednicama prema njemačkom zakonu.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje