Sti

Opdateret : 04/04/2016

family

Ægteskab

Ægteskab (borgerligt ægteskab: lovmæssige forpligtelser, men uden religiøst tilhørsforhold) er en retlig status, som anerkendes i alle EU-landene.

Der gælder andre regler for andre partnerskaber end ægteskab, såsom registreret partnerskab og papirløst ægteskab.

Nationale regler og retspraksis i forbindelse med ægteskab varierer fra land til land, hovedsageligt hvad angår:

  • ægtefællers rettigheder og forpligtelser - f.eks. vedrørende deres ejendom, forældreroller eller giftenavn
  • forholdet mellem kirkeligt og borgerligt ægteskab - nogle lande anerkender kirkeligt ægteskab på linje med borgerligt ægteskab, andre gør ikke. Hvis du flytter til et andet land efter at have indgået kirkeligt ægteskab alene, er det vigtig at undersøge, om det har betydning for din ægtestand
  • betingelser for at kunne gifte sig - den største forskel er retten til at gifte sig for par af samme køn. På nuværende tidspunkt tillader følgende EU-lande dette: Belgien, Danmark, Frankrig, Holland, Luxembourg, Portugal, Spanien, Sverige og Storbritannien (bortset fra Nordirland).

Formaliteter - inden brylluppet

Hvis der er flere EU-lande involveret - for eksempel fordi du gifter dig med en person fra et andet land, eller fordi I har planer om at flytte til et andet land, efter I har giftet jer - bør du undersøge, hvilket lands love der gælder for jeres ægteskab og jeres formueforhold. Det kan have afgørende konsekvenser for dine rettigheder og forpligtelser som ægtefælle.

Hvis du gifter dig i et andet EU-land, end det du bor i, bør du undersøge hos myndighederne i begge lande, hvilke formaliteter der skal til, for at jeres ægteskab har fuld retsvirkning i begge lande. Det kan blandt andet omfatte krav om registrering eller offentliggørelse.

Formaliteter - efter brylluppet

I princippet kan du være sikker på, at dit ægteskab anerkendes i alle EU-lande - men dette gælder ikke fuldt ud for ægteskab mellem personer af samme køn.

Hvis du bliver gift i et andet EU-land end dit hjemland, er det en god idé at registrere dit ægteskab ved dit hjemlands konsulære repræsentation i det land, du bor i.

Hvis du flytte til et andet EU-land for at arbejde, kan din ægtefælle komme med og bo sammen med dig der, hvis han eller hun også er borger i et EU-land. Der gælder andre regler for ægtefæller uden EU-borgerskab.

Sagseksempel

Ægteskab mellem personer af samme køn - forskellige nationale regler

Emma, der er belgisk statsborger, giftede sig med Carine, der er fransk statsborger, i Belgien. Da Emma skulle flytte til Tyskland for at arbejde, fulgte Carine med hende - men de blev ikke anset som gift af de tyske myndigheder, fordi ægteskab mellem personer af samme køn ikke anerkendes i Tyskland.

Men da registreret partnerskab mellem personer af samme køn er tilladt i Tyskland, fik Emma og Carine de samme rettigheder som par med registreret partnerskab i henhold til tysk lovgivning.

Offentlige høringer
    Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
    Få hjælp og rådgivning