Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Partnerska zveza

Posodobitev : 06/06/2013

Zakonska zveza

FAQs Zakonska zveza

 • Poročil sem se v državi EU, vendar nisem državljan te države. Ali moram zakonsko zvezo registrirati v svoji državi?

  NE - Zakonsko zvezo lahko registrirate v državi stalnega prebivališča, vendar registracija ni obvezna. Če ste upoštevali vse predpise države, v kateri ste se poročili, zakonska zveza samodejno velja v vseh državah EU. To pa ne velja v celoti za istospolne zakonske zveze. Istospolno zakonsko zvezo trenutno priznava 7 držav EU: Belgija, Danska, Francija, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska.

 • Z zaročencem živiva na Slovaškem. Na počitnice bova odpotovala v Italijo, kjer se želiva tudi poročiti. Ali imava samodejno pravico do poroke v drugi državi EU?

  NE - Italijanski organi bodo odločili, ali se lahko tam poročita. Poroko vama lahko dovolijo samo pod pogojem, da dokažeta kakršno koli povezavo z Italijo, denimo če eden od vaju živi v Italiji ali ima italijansko državljanstvo. Če pa vama italijanski organi vseeno izdajo dovoljenje za poroko, bo vajina zveza priznana tudi v drugih državah EU.

  Po vrnitvi na Slovaško bosta morala na podlagi poročnega lista, izdanega v Italiji, posodobiti vse uradne dokumente, ki potrjujejo vajin zakonski stan.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave