Navigacijska pot

Posodobitev : 25/06/2015

Pogosta vprašanja - Zakonska zveza

  • Poročil sem se v državi EU, vendar nisem državljan te države. Ali moram zakonsko zvezo registrirati v svoji državi?

    NE - Zakonsko zvezo lahko registrirate v državi stalnega prebivališča, vendar registracija ni obvezna. Če ste upoštevali vse predpise države, v kateri ste se poročili, zakonska zveza samodejno velja v vseh državah EU. To pa ne velja v celoti za istospolne zakonske zveze. Istospolno zakonsko zvezo trenutno priznava 7 držav EU: Belgija, Danska, Francija, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska.

  • Z zaročencem živiva na Slovaškem. Na počitnice bova odpotovala v Italijo, kjer se želiva tudi poročiti. Ali imava samodejno pravico do poroke v drugi državi EU?

    NE - Italijanski organi bodo odločili, ali se lahko tam poročita. Poroko vama lahko dovolijo samo pod pogojem, da dokažeta kakršno koli povezavo z Italijo, denimo če eden od vaju živi v Italiji ali ima italijansko državljanstvo. Če pa vama italijanski organi vseeno izdajo dovoljenje za poroko, bo vajina zveza priznana tudi v drugih državah EU.

    Po vrnitvi na Slovaško bosta morala na podlagi poročnega lista, izdanega v Italiji, posodobiti vse uradne dokumente, ki potrjujejo vajin zakonski stan.

Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje