Navigációs útvonal

Frissítve : 06/06/2013

EU – A házasságok elismertetése és anyakönyvezése az egyes uniós országokban – Európa Önökért – Faq

  • Nem hazámban, hanem egy másik uniós országban kötöttem házasságot. Be kell-e jegyeztetnem hazámban a házasságot?

    NEM - Önnek jogában áll, de nem kötelessége kérelmezni, hogy házasságát bejegyezzék hazájában. Ha a házasságkötésre az adott országban a szabályoknak megfelelően került sor, a házasságot az EU egész területén automatikusan elismerik – kivéve, ha azonos nemű személyek közötti házasságról van szó. Ezt jelenleg csupán 7 EU-tagország ismeri el: Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország.

  • Noha mindketten Szlovákiában élünk, vőlegényemmel azt tervezzük, hogy olaszországi nyaralásunk alatt házasodunk össze. Uniós ország lakosaiként jogunk van-e automatikusan arra, hogy egy másik uniós országban kössünk házasságot?

    NEM - Az olasz hatóságok döntenek arról, hogy Önök összeházasodhatnak-e ott, vagy sem. Az ilyen kéréseket rendszerint csak akkor hagyják jóvá, ha a jegyespárt valamilyen kapcsolat fűzi Olaszországhoz – például ha legalább egyikük ott él, vagy olasz állampolgár. De ha mégis jóváhagyják az Önök kérelmét, a házasságot minden EU-ország el fogja ismerni.

    Hazatérésük után Önöknek az olasz házassági okirat alapján kérelmezniük kell Szlovákiában családi állapotuk változásának anyakönyvezését.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása