Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Ažurirano : 25/04/2017

Često postavljana pitanja - Brak

 • Vjenčao sam se u drugoj državi članici EU-a, a nisam njezin državljanin. Trebam li prijaviti sklapanje braka u svojoj matičnoj državi?

  NE - Možete zatražiti upis braka u svojoj matičnoj državi, ali to nije obvezno. Ako ste poštovali zakone zemlje u kojoj ste se vjenčali, brak će automatski biti priznat u čitavom EU-u – ako nije riječ o istospolnom braku. Istospolni su brakovi trenutačno priznati u samo 6 zemalja EU-a: u Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj i Švedskoj.

 • Moj zaručnik i ja živimo u Slovačkoj, a htjeli bismo se vjenčati u Italiji kada budemo tamo na godišnjem odmoru. Imamo li automatsko pravo na vjenčanje u drugoj državi članici?

  NE - Talijanske vlasti odlučuju o tome. Njihovo ćete dopuštenje obično dobiti ako ste na neki način povezani s Italijom – primjerice ako jedno od vas živi u Italiji ili ima talijansko državljanstvo. No ako dobijete dopuštenje da se vjenčate u Italiji, vaš će brak biti priznat u čitavom EU-u.

  Kada se vratite u Slovačku, morat će te na temelju vašeg talijanskog vjenčanog lista pribaviti sve službene dokumente povezane s vašim novim bračnim stanjem.

Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje