Navigacijska pot

Posodobitev : 21/01/2015

family

Preživnina (za družinske člane)

Pravila o preživnini se med državami razlikujejo. Obseg podpore ni povsod enak. Vendar pa preživnino, ki se zagotavlja v čezmejnih zadevah, urejajo predpisi EU.

Pristojnost držav

Zahtevek za uveljavljanje pravice do preživnine lahko vložite pri sodišču:

  • v državi, v kateri prebiva vaš bivši partner ali sorodnik,
  • v državi, v kateri prebiva upravičenec do preživnine,
  • pristojnem za zadevo v zvezi z vašim statusom (npr. razvezo) ali starševsko skrbjo - če je vprašanje preživnine povezano s to zadevo.

Razen v primerih, ki zadevajo preživnino za otroke do 18 let, lahko pod določenimi pogoji in če se s tem strinja vaš bivši zakonec ali družinski član, skupaj izberete pristojno sodišče.

Če zadeva zajema dve ali več držav članic EU, pristojna zakonodaja ni nujno zakonodaja države, v kateri lahko vložite svoj zahtevek.

Informacije o tem, katera zakonodaja se uporablja za vaš zahtevek za preživninoбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)suomi (fi)svenska (sv), kako se rešujejo konflikti predpisov in kakšne so posledice.

Organ, pristojen za preživnine v državi, v kateri prebivate, vam lahko pomaga posredovati zahtevek za preživnino v tujino.

Izvrševanje odločb o preživnini v tujini

Če želite, da se odločba o preživnini, sprejeta v eni državi EU, izvrši v drugi, lahko uporabite poenostavljen postopek

Organ, pristojen za preživnine v državi vašega prebivališča, vam lahko pomaga pri čezmejni izterjavi preživnine.

Uveljavljanje preživnine, poenostavljeni postopek in pristojni organi po državah EU:

Izberite:

Zakonodaja EU

  • Preživnina čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
  • Pristojnost, priznavanje in izvrševanje sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
Pomoč in svetovanje