Kruimelpad

Bijgewerkt : 21/01/2015

family

Alimentatie (onderhoudsgeld voor gezinsleden)

De regels voor alimentatie verschillen van land tot land. Maar er gelden wel EU-regels als u alimentatie moet betalen of ontvangt in een ander EU-land.

In welk land is de rechtbank bevoegd?

Over het algemeen kunt u een verzoek om alimentatie indienen bij een rechtbank:

  • in het land waar uw ex-partner woont
  • in het land waar u woont
  • die verantwoordelijk is voor uw scheiding of ouderlijke macht, indien het alimentatieverzoek daarmee verband houdt

U mag, als uw ex-partner daarmee instemt, onder bepaalde voorwaarden zelf kiezen welke rechtbank uw zaak behandelt, tenzij het gaat over de alimentatie voor een minderjarig kind.

Bij zaken waarbij twee of meer EU-landen betrokken zijn, is de geldende wetgeving niet automatisch de wet van het land waar u uw alimentatieverzoek indient.

Ga na welke wet voor uw alimentatieverzoek geldtбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv), wat u kunt doen bij tegenstrijdige regels en wat de gevolgen zouden zijn.

De autoriteit die verantwoordelijk is voor alimentatie in het EU-land waar u woont, kan u helpen een verzoek in het buitenland in te dienen.

Hoe zorg ik dat ik de alimentatie vanuit het buitenland ook echt ontvang?

U kunt een vereenvoudigde procedure volgen om ervoor te zorgen dat een rechterlijke uitspraak over alimentatie in een ander EU-land uitgevoerd wordt.

De autoriteit die verantwoordelijk is voor alimentatie in het EU-land waar u woont, kan u helpen de alimentatie te innen.

Kies een land om te lezen hoe dat daar werkt:

Kiezen:

Hulp en advies