Kruimelpad

Bijgewerkt : 15/04/2015

family

Alimentatie (onderhoudsgeld voor gezinsleden)

De regels voor alimentatie verschillen van land tot land. Maar er gelden wel EU-regels als u alimentatie moet betalen of ontvangt in een ander EU-land.

In welk land is de rechtbank bevoegd?

Over het algemeen kunt u een verzoek om alimentatie indienen bij een rechtbank:

  • in het land waar uw ex-partner woont
  • in het land waar u woont
  • die verantwoordelijk is voor uw scheiding of ouderlijke macht, indien het alimentatieverzoek daarmee verband houdt

U mag, als uw ex-partner daarmee instemt, onder bepaalde voorwaarden zelf kiezen welke rechtbank uw zaak behandelt, tenzij het gaat over de alimentatie voor een minderjarig kind.

Bij zaken waarbij twee of meer EU-landen betrokken zijn, is de geldende wetgeving niet automatisch de wet van het land waar u uw alimentatieverzoek indient.

Ga na welke wet voor uw alimentatieverzoek geldt English, wat u kunt doen bij tegenstrijdige regels en wat de gevolgen zouden zijn.

De autoriteit die verantwoordelijk is voor alimentatie in het EU-land waar u woont, kan u helpen een verzoek in het buitenland in te dienen.

Hoe zorg ik dat ik de alimentatie vanuit het buitenland ook echt ontvang?

U kunt een vereenvoudigde procedure volgen om ervoor te zorgen dat een rechterlijke uitspraak over alimentatie in een ander EU-land uitgevoerd wordt.

De autoriteit die verantwoordelijk is voor alimentatie in het EU-land waar u woont, kan u helpen de alimentatie te innen.

Kies een land om te lezen hoe dat daar werkt:

Kiezen:

Hulp en advies