Navigacijski put

Ažurirano : 04/09/2014

family

Uzdržavanje (potpora članovima obitelji)

Propisi o obvezama u vezi s uzdržavanjem razlikuju se od države do države. Iznos potpore nije posvuda isti. Propisi EU, međutim, primjenjuju se ako morate nekome u drugoj državi EU-a plaćati ili od nekoga primati uzdržavanje.

Sud koje države je nadležan?

Zahtjev u vezi s uzdržavanjem možete podnijeti uglavnom na sljedećim sudovima:

  • u državi u kojoj živi vaš bivši partner ili srodnik;
  • u državi u kojoj živi osoba koja podnosi zahtjev za uzdržavanje;
  • u državi nadležnoj za slučajeve u vezi s vašim statusom (primjerice, razvodom) ili roditeljskom odgovornošću - ako se predmet u vezi s uzdržavanjem odnosi na takve slučajeve.

Ako se spor ne odnosi na obvezu uzdržavanja djeteta mlađeg od 18 godina, ako se vaš bivši partner ili rođak s tim slaže te ako su ispunjeni određeni uvjeti, možete zajednički odlučiti koji sud treba preuzeti vaš slučaj.

U slučajevima kada je riječ o dvije ili više država EU, zakon koji uređuje uzdržavanje ne mora biti zakon države u kojoj možete podnijeti zahtjev za razvod.

Saznajte koji se zakoni odnose na vaš slučaj uzdržavanjaбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv), kako se može riješiti sukob zakonodavstava i kakve bi mogle biti posljedice.

Središnje tijelo odgovorno za uzdržavanje u državi EU-a u kojoj živite može vam pomoći u podnošenju zahtjeva za uzdržavanje u inozemstvu.

Izvršenje presuda u vezi s uzdržavanjem u inozemstvu

Ako želite proglasiti presudu u vezi s uzdržavanjem donesenu u jednoj državi EU-a izvršivom u drugoj, za to postoji pojednostavljena procedura.

Središnje tijelo odgovorno za uzdržavanje u državi EU u kojoj živite također vam može pomoći u ostvarivanju prava na uzdržavanje.

Informacije o mjerama za izvršenje u pojedinim državama, pojednostavljenom postupku u EU-u i tijelima koja se njima bave potražite u sljedećim odjeljcima:

Odaberite:

Pomoć i savjeti

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Savjetujte se o pravima u EU-u / Riješite problem s tijelom javne uprave