Kruimelpad

Bijgewerkt : 04/04/2016

family

Samenwonen

Als u met uw partner duurzaam en stabiel samenwoont, hebt u krachtens het EU-recht bepaalde rechten, zelfs als u niet officieel als partners bij een of andere autoriteit geregistreerd bent.

Als u met uw feitelijke partner naar een ander EU-land verhuist, dan moet dat land zijn/haar toegang en verblijf vergemakkelijken als u kunt bewijzen dat u samenwoonde of op een andere manier een langetermijnrelatie hebt. Of uw partner al dan niet EU-burger is, verandert daar niets aan.

In EU-landen die zulke feitelijke relaties erkennen, hebt u rechten en plichten in verband met eigendom, erfenissen en onderhoudsuitkeringen na scheiding.

Deze rechten zijn in het bijzonder belangrijk voor partners van hetzelfde geslacht, omdat zij niet in alle EU-landen kunnen trouwen of geregistreerd kunnen worden.

De meeste EU-landen hebben echter niet bepaald hoe u het bewijs kunt leveren van een langetermijnrelatie of samenwoning.

Als u in een land woont waar u niet kunt trouwen (met een partner van hetzelfde geslacht) of uw partnerschap kunt laten registreren, of indien u dat niet wil doen, kunt u eventueel een samenlevingscontract sluiten om bepaalde aspecten van uw samenwoning te regelen.

In de praktijk kan het zelfs met een samenlevingscontract moeilijk zijn om uw rechten te doen gelden.

Bij conflicten over eigendom geldt doorgaans de wetgeving van het land waar het conflict rijst.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies

    In dit geval de 27 EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

    Retour au texte en cours.